Hospodští, pozor. Činí se nejen udavači z řad „spořádaných“ občanů, kteří za první měsíc poslali téměř dva tisíce anonymních udání. Do restaurací už vyrazili také nenápadní Babišovi kontroloři. Jde jim o jediné. Zjistit, zda restauratéři všechny tržby evidují v systému EET.

Scénář je následující. Přijde dvojice civilně oblečených nenápadných zákazníků. Objednají si nápoj nebo jídlo a pozorují. Nesledují jen, jestli dostanou účtenku. Dávají pozor na to, jestli účtenku dostane třeba i na baru sedící kamarád výčepního. Když je vše v pořádku, podnik po zaplacení a odebrání účtenky v klidu a anonymitě opouštějí. Když shledají pochybení, vytahují průkazy a protokoly…

Ukazuje se, že kontroly začaly například v Plzeňském kraji. „Byli absolutně nenápadní. Vypadali jako manželský pár ve středních letech. Na první pohled bych vůbec neřekl, že to mohou být kontroloři,“ řekl Plzeňskému deníku Jaroslav Svoboda z restaurace Baštírna v jihoplzeňském Vlčtejně. Kontrola u něj dopadla dobře.

Kontroloři Finanční správy zatím vyrážejí do terénu náhodně. V dalších měsících ale mají organizovat cílené kontroly podezřelých podnikatelů. Ze získaných údajů, které jim přinese EET, si chtějí vybírat podezřelé hostinské. A co je podle nich podezřelé? Časté výpadky systému, časté storno (jaká je míra pro „časté“, zatím Babišův úřad nikde nesdělil), sledovat budou také, zda podobně velké podniky na podobném místě mají podobné tržby. Tedy, když jeden z porovnávaných bude mít nižší tržby, přijdou tam na kontrolu. Sledovat budou také objemy nákupů surovin těchto podniků a pod dohledem mají být rovněž bankovní účty podezřelého hostinského.