Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zajistili další výrobky koncernu Agrofert. V poslední době to byly dvě uzeniny. Selský salám, který obsahoval nadměrné množství vody, a vysočina, která obsahovala méně masa, než by měla.
„Ve výrobku byla zjištěna vyšší hodnota aktivity vody, než připouští příslušný právní předpis. Výrobek se spotřebiteli může jevit jako ,málo vysušený‘,“ uvedli k zajištěnému Selskému salámu inspektoři. Výrobek zařazený do kategorie nejakostní potraviny pochází z podniku Krahulík Masozávod Krahulčí. K vysočině z Kosteleckých uzenin pak inspektoři uvedli následující: „Výrobek obsahoval méně čisté svalové bílkoviny (svaloviny), než je stanoveno pro vysočiny v příslušné vyhlášce.“ Tuto vysočinu od Agrofertu zařadili do kategorie falšované potraviny. Zřejmě nejde o náhodné pochybení, protože výrobek zajistili dvakrát po sobě v rozmezí několika týdnů a v rozdílných šaržích i datech výroby.
Před několika týdny jsme informovali o dalších zajištěných výrobcích tohoto koncernu. Dva pocházely ze společnosti Vodňanská drůbež. V Brně inspektoři našli kuřecí prsní řízky s obsahem vody. „Ve výrobku byl zjištěn vyšší poměr obsahu vody k obsahu bílkovin, než připouští legislativní limit daný obchodní normou pro drůbeží maso. Legislativa stanovuje maximální hodnotu podílu hmotnosti vody k hmotnosti bílkovin. Čím je tento poměr vyšší, tím více vody výrobek obsahuje a tím méně bílkovin je v něm obsaženo,“ stojí ve vyjádření SZPI.
Druhým zajištěným výrobkem Vodňanské drůbeže je kachní tlačenka. Tu inspekce prověřovala přímo u výrobce ve Vodňanech. „Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Tato bakterie způsobuje onemocnění zvané listerióza,“ zjistila SZPI.
Dalším výrobkem z produkce společností Agrofertu, který v poslední době kontroloři zajistili, jsou kuřecí křidélka z produkce dceřiné společnosti PMU. Ta produkty nabízí v prodejnách Procházka. Křidélka firma nabízela v prodejně Brandýs nad Labem. Tentokrát kupující mohli pro změnu dostat salmonelózu. „V jednom z pěti odebraných vzorků byla prokázána přítomnost Salmonella enteridis, která může způsobit onemocnění salmonelózou, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut,“ stojí v odůvodnění Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Výrobky koncernu Agrofert se v seznamu závadných potravin objevují často. Nedávno to byly například špekáčky nebo salám Junior. U obou výrobků společnosti Krahulík kontrola zjistila šizení − větší obsah tuku, než uváděl obal. Krahulík nebyl na seznamu poprvé. V minulosti například musel být z oběhu stažen gothaj, kam asi omylem zapomněli umístit podstatnou část masa. Dalším problémem byla plíseň na zdejší vysočině nebo kousky plastové fólie v poličanu.