Nemusíte pečlivě sledovat trendy ve stravování, abyste postřehli, že se v posledních letech kozí mléko, jež bylo kdysi běžnou součástí jídelníčku našich předků, dostává zpět na výslunní. Jde o výstřelek moderní doby, nebo je opravdovým pokladem ve výživě?

  • Kozí mléko považovali za elixír zdraví a mládí už Římané. Jeho konzumace se pozitivně projevuje při léčbě ekzémů, pomáhá při stresovém vypětí a navrací balanc trávicímu ústrojí podrážděnému stresem či nevhodnou stravou. Pokud porovnáme kravské a kozí mléko na základě jejich výživových hodnot, kozí mléko si stojí o něco lépe především u hodnoty celkových tuků: 100ml kravského mléka obsahuje 289kJ/69kcal, 4,1g tuků, 4,8g sacharidů a 3,3g bílkovin, oproti tomu 100ml kozího mléka obsahuje 220kJ/53kcal, 2,4g tuků, 4,6g sacharidů a 3g bílkovin
  • Koza netrpí rakovinou. Koza a žralok jsou údajně jediná zvířata, která mají obranné látky, jež je proti rakovině chrání. Díky tomu je kozí mléko považováno za to nejzdravější, které od zvířat můžeme získat. Zároveň je mnozí berou i jako doplněk v rámci prevence proti vzniku nádorového bujení.
  • Kozí mléko se kazí později než kravské. Důvodem je 4 – 5 x vyšší obsah vitaminu C, který spolu s dalšími látkami působí jako přírodní konzervant.
  • Za specifickou chuť a aroma mléka mohou kozlové. Bylo zjištěno, že tam, kde jsou kozy ustájené společně s kozlem, se v mléce objevuje více monokarboxylových kyselin, které ovlivňují senzorické vlastnosti mléka. Jejich množství se dále zvyšuje při zhoršené čistotě prostředí nebo při pozdním zchlazení nadojeného mléka.
  • Kozí mléko je bělejší než kravské. Může za to menší obsah karotenoidů, neboli fotosyntetického barviva.
  • Sezóna kozího mléka je 8 měsíců. Ve zbytku roku se koza připravuje na březost a tehdy se s dojením přestává. Po narození kůzlat se ve vemenech tvoří mlezivo, které se pár týdnů ponechává kůzlatům pro výživu.
  • Výživoví poradci o obsažených bílkovinách hovoří jako o hypoalergenních. U lidí, kteří mají problémy s bílkovinou v kravském mléce, se tak nabízí skvělá alternativa ke kravskému mléku. „Pokud člověk trpí alergií či intolerancí kravských bílkovin, opravdu se jako vhodnější varianta nabízí zařadit do jídelníčku kozí mléko a kozí mléčné výrobky jako jsou jogurty, tvarohy, sýry a čerstvé sýry, které alergici snášejí v rámci jejich zdravotních omezeních často bez problémů,“ uvádí nutriční terapeutka Bc. Martina Korejčková, DiS.
  • Za lepší stravitelnost kozího mléka může i rozložení tukových částic. Tukové kuličky jsou poměrově menší, než u mléka kravského. Jejich velikost i rozložení se blíží k mléku mateřskému, které je pro nás přirozenější a tudíž i lépe snesitelné.
  • Za menší výtěžnost hovoří cena. Proč jsou kozí produkty dražší, než produkty z mléka kravského? Zatímco ze 100 litrů kravského mléka vznikne 15-20 kilogramů tvarohu, z kozího mléka to je pouhých 8-9 kilogramů. Vyšší cena také odpovídá vyšším nárokům na chov zvířat.
  • Kozí mléko obsahuje o 20 – 30 % více vápníku a o 15 – 20 % více minerálních látek než mléko kravské. Nutriční terapeutka, Martina Korejčková, dodává: „Doporučená denní dávka vápníku se pohybuje od 800mg, při zvýšených nárocích na organismus (těhotenství, kojení, dětský věk, u sportovců…) se dávka zvyšuje až na 1400mg. Abychom tuto dávku splnili, měli bychom sníst denně 3-4 porce mléčných výrobků (mléko, jogurt, zakysaná mléka, sýry). Pokud musíme kvůli zdravotním omezením kravské mléko a mléčné výrobky omezovat, je riziko, že důležitý vápník přijímáme v omezené míře. Právě proto je vhodné dopňovat vápník prostřednictvím kozích mléčných výrobků.“

Kde produkty z kozího mléka shánět a na co se při výběru zaměřit?
Ideálně u vlastního prověřeného farmáře, na farmářských trzích, nebo ve specializovaných prodejnách (například sítě obchodů Sklizeno, případně e-shop Rohlík.cz). Kvalitní kozí výrobky, od mléka přes sýry až po jogurty koupíte ale i v supermarketu. Vyzkoušet můžete třeba britské solené kozí máslo, nebo českou kozí Lučinu, která obsahuje jen 10 % tuku, ale zato 9g bílkovin na 100g výrobku, což je hodnota vyšší než u stejných alternativ z mléka kravského.

 

 

 

 

 

Šárka Adámková