Ze staré tramvajové vozovny vznikla moderní administrativní budova, která dokonale zapadá do typického koloritu pražského Smíchova. Kromě zajímavé fasády vás navíc upoutá také nádherný industriální interiér.

Tým z ateliéru QARTA architektura přišel se zajímavým konceptem kancelářské budovy FIVE v Praze na Smíchově. A tak vznikla skvělá realizace, která moderním způsobem navazuje na historii bývalé tramvajové vozovny, přičemž respektuje původní prvky obvodové fasády. Díky tomu dostala budova nový facelift, který ničím neruší okolí.

Jiří Řezák, architekt a spolumajitel ateliéru QARTA říká: „FIVE je místem, kde se spojila historie se současností ve své plné síle. Máme radost ze zachování industriálního charakteru místa a propojení obou částí Smíchova, tedy obytné blokové zástavby a průmyslové oblasti. Otevření historické fasády výrazně oživilo a zútulnilo ulici Na Valentince.“

Mimořádnost architektonického objektu FIVE spočívá především v tom, že navzdory své modernosti dokonale zapadá mezi okolní historické budovy. V parteru najdete podnož, kterou tvoří stávající vozovna. A do ní je vložený nový moderní sedmipatrový objekt, jehož poslední podlaží vizuálně ustupuje. To spolu s předsazeným pláštěm z hliníkového perforovaného tahokovu zjemňuje výsledný dojem a zároveň přirozeně navazuje na římsy okolních domů.

Pojetí předsazeného pláště před prosklenou rastrovou fasádou je velmi netradiční. Vytváří vlastně jakousi lehkou záclonu, která sice poskytuje v interiéru potřebné soukromí, ale nijak neomezuje výhled na ulici. Vznikl tak originální prostor, který dotváří příjemnou atmosféru. K ní přispívá také zahrada na střešní terase s nádherným výhledem. Pozoruhodně je řešený také prostor vstupní haly s centrální recepcí, zachovávající původní ráz vozovny, kterému by asi ani neslušel jiný styl, než právě ten industriální.

„Industriální charakter FIVE se odráží také v interiérech. Původní atmosféru navozují použité materiály, jako jsou beton, dřevo a kov,“ přibližuje architekt David Wittassek z ateliéru QARTA architektura a pokračuje: „V interiéru se objevují původní prvky, jako jsou např. velké hodiny ve vstupní hale, kde je recepce. Zároveň jsme ale kombinovali moderní trendy vybavení a používali nejmodernější technologie s důrazem na ochranu životního prostředí.“