Na jižní Moravě, ve Vrbovci se před pár lety rozhodl jeden vinař, že si udělá radost a zrekonstruoval starý vinný sklep pro posezení s přáteli. Podívejte se, jak se mu to povedlo.

Investor si sklep pořídil prostě jen tak, pro radost. Výrobní sklep totiž už v ulici má, takže tenhle má sloužit hlavně pro koštování. Není divu, že ho tento sklep ho doslova okouzlil. Vždyť by byla přece věčná škoda, nechat ho spadnout. Sklep se skládá ze tří částí – vstupní hala, lisovna, z níž se dále klesá do kopaného archivu, což je jen chodba vykopaná do terénu.

Investor oslovil architekty Barboru Zmekovou a Jana Horaměla ze  studia ORA. Naštěstí měl naprosto jasnou představu o tom, jak by měl sklep zvenku vypadat. Dokonce předem vytvořil skicu, která určila ducha domu.

Fasáda je líčená vápnem, tak jako dříve býval ve vesnici každý domek. Dveře a okna jsou natřená chrpově modrou, jejíž pozůstatky jsme našli architekti na původním objektu. Sklep byl proto nakonec pojmenován Modrák. Před sklepem nechybí starý trám coby lavička. Bez společného posezení se přece víno pít nedá a sousedi si tady mohou sednout i venku, nemusejí pokaždé jen dolů do sklepa.

Vstupní část obsahuje provozní zázemí, prostor je zaklenutý pomocí prefabrikovaných betonových PZD desek. Vstupní trojvrstvá dubová vrata jsou nedobytná, ale když se otevřou, zapadnou do nik a vítají hosty. Po nových ocelových schodech se pak dá sestoupit dolů. Ale pozor! Kdo se neskloní, ten se o nadpraží praští.

V původní lisovně byly odstraněny plesnivé omítky, očištěno zdivo, které může tak lépe dýchat. S tím se však objevila první komplikace ve formě pokleslé klenby, kterou bylo třeba částečně rozebrat a znovu vystavět. Architekti navrhli jsme přes dva metry dlouhý světlík. Díky tomu se stal z utilitárního prostoru prostor k ukazování.

Součástí návrhu bylo i vybavení na míru. Lustr jako analogie původního kola od vozu, mobilní lavice a stabilní stůl. Archiv vznikl recyklací původních betonových vinohradnických sloupků.