Navrhovaný zákaz kouření v restauracích, barev a dalších podobných zařízeních se možná nebude vztahovat na elektronické cigarety. Mohl by se taky rozšířit výčet veřejných budov, v nichž by provozovatelé směli mít oddělené kuřárny. Vyplývá to z poslaneckých úprav takzvaného protikuřáckého zákona, který ve Sněmovně zamířil po dnešním druhém čtení do závěrečného schvalování. Poslanci navrhli taky další zmírnění, ale i zpřísnění normy. Rozhodovat by o ní mohli ještě v březnu.

Úlevu pro elektronické cigarety podal zpravodaj Jaroslav Krákora (ČSSD) na základě dohody s ministerstvem zdravotnictví. Elektronické cigarety by lidé mohli používat i na jiných místech, například na zastávkách hromadné dopravy. Ministr zdravotní Svatopluk Němeček (ČSSD) zdůraznil, že zákaz ve školách nebo na dětských hřištích smysl má. Oddělené prostory pro kouření by mohly být podobně jako doposud v pasážích obchodních center nebo v budovách pro sport a pro kulturu.

Pozměňovací návrh ministerstva označil Němeček za kompromis. Přinesl by i zmírnění omezení pro alkohol. Restauratér by neměl povinnost zajistit, že se v jeho zařízení nebudou nacházet lidé mladší 18 let pod vlivem alkoholu. Nově by platilo, že pokud by jeho přítomnost zjistil, musel by ho vyzvat, aby odešel. Norma by měla taky například umožnit podávání vína například na vinařských slavnostech, původní znění by tyto akce ohrozilo. Zákaz prodeje a podávání alkoholu by se zmírnil v odborných školách, jako jsou například vinařské a gastronomické, pokud je součástí výuky.

Zmírnění zákazu kouření v restauracích přednesl Václav Snopek (KSČM). Zachoval by v podstatě současný stav, kdy si provozovatel určí, zda je zařízení kuřácké nebo nekuřácké. Podobný návrh podal Jiří Běhounek (ČSSD), ale do kuřáckých restaurací by nesměly děti. Štěpán Stupčuk (ČSSD) zase žádá, aby kouření bylo zakázáno jen v pohostinstvích, v nichž se podává teplé jídlo. V ostatních zařízeních, tedy třeba v barech a kavárnách, by mohli provozovatelé zřídit oddělené a odvětrané prostory pro kuřáky. Nesměly by zabírat víc než 30 procent celkové podlahové plochy podniku a byly by bez obsluhy.

Zřizování kuřáren v pohostinstvích by umožnil taky návrh Marka Bendy (ODS), a to ve všech. Mohly by zabírat jen čtvrtinu plochy a rovněž by byly bez obsluhy. Podle požadavku Františka Adámka (ČSSD) by mohly kuřárny tvořit až polovinu restaurací.

Naopak Rom Kostřica (TOP 09) chce rozšířit zákaz kouření i na restaurační předzahrádky. Provozovatelé by na nich mohli vymezit místa pro kuřáky, nesměly by přesahovat polovinu podlahové plochy. Kostřica by taky zakázal kouření v automobilu, v němž cestují děti. Chtěl by také dát obcím právo zakázat kouření na akcích, na něž mohou děti přijít. Týkalo by se to i venkovních událostí.

Poslanec Jiří Petrů (ČSSD) chce další úpravou zachovat akce, na nichž se ochutnává víno nebo částečně zkvašené hroznové mošty. Povolil by víno na sportovních akcích, vládní návrh předpokládá jen prodej výčepního piva. Lidovec Ludvík Hovorka navrhl žádá, aby na trzích, při slavnostech a dalších podobných akcích mohli prodejci nabízet i lihoviny.

Na lidi, kteří by se dostali pod vliv alkoholu v nádražních restauracích se vstupem do odbavovací haly, míří úprava Lukáše Pletichy (ČSSD). Podle vládního návrhu by totiž nemohli odejít do vystřízlivění domů, aniž by porušili zákon, uvedl. Pletichův stranický kolega Václav Zemek chce podobně jako Martin Plíšek (TOP 09) zmírnit restrikci pro vodní dýmky v čajovnách.

Zastánci normy včetně Němečka opět argumentovali zejména ochranou nekuřáků a zaměstnanců pohostinství. „Všichni zaměstnanci mají právo dýchat čistý vzduch,“ zdůraznil ministr. Kritici, například Petr Bendl (ODS), mluvili o militantním a nedomyšleném návrhu, který je odtržený od reality. Benda soudí, že jej psali fanatici a „pachatelé dobra“.

Návrhů úprav podali poslanci čtyři desítky. K dalším předlohám, které dnes plánovali projednat, se už nedostali.