Praha 4. dubna (ČTK) – Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa.

Obě zásilky jsou stahovány z oběhu. Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje, uvedla SVS.

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Bakterie už dříve odhalili v mase z tohoto státu slovenští veterináři.

Závadné maso bylo nalezeno v prodejně Makra v Hradci Králové-Březhradě a ve skladě společnosti Bidfood ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Tato zásilka měla mít až pět tun.

Agrární komora ČR volá po zákazu dovozu masa z celého státu, případně ze všech jihoamerických chovů. „V tomto případě jde pro naše spotřebitele o vysoce rizikovou záležitost, která musí být okamžitě, ale zároveň koncepčně řešena, a to i nekompromisním zákazem všech dovozů tak, aby byl eliminován dopad na ohrožení zdraví spotřebitelů,“ řekl ČTK prezident komory Zdeněk Jandejsek.

Brazilské maso začali veterináři více kontrolovat po vypuknutí aféry. Od té doby pozastavila Státní veterinární správa distribuci 800 tun masa, 270 tun ještě zadržuje.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Sbirka