Praha 10. července (ČTK) – Vláda schválila zavedení vízového programu pro investory ze zemí mimo EU. Na tiskové konferenci to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Cizinci, kteří v Česku investují nejméně 75 milionů korun a vytvoří alespoň 20 nových pracovních míst, budou moci žádat o získání povolení k dlouhodobému pobytu. Hospodářská komora schválené opatření zkritizovala, podmínky jsou podle ní příliš přísné.

„Jsme přesvědčen, že toto opatření bude mít příznivý dopad na ČR, protože je v souladu s vládní politikou zvyšování zaměstnanosti. Investice vytváření pracovní místa,“ dodal Zaorálek.

Nařízení vlády předpokládá, že o dlouhodobý pobyt za účelem investování bude moci žádat investor, který ze zaváže vytvořit nová pracovní místa, z čehož pak plyne pozitivní dopad na státní rozpočet, neboť zaměstnavatel bude odvádět ze mzdy zaměstnanců odvody na sociální a zdravotní pojištění, uvádí dokument.

Mezi podmínky pro získání dlouhodobého pobytu má patřit mimo jiné to, že půjde o významnou a dlouhodobou investici. Posuzováno bude, zda je cizinec společníkem, členem statutárního orgánu nebo prokurista obchodní společnosti. V případě, že žádá z pozice jako společník firmy, měl by vlastnit alespoň 30procentní podíl v této obchodní korporaci.

„Obecným cílem zákonného nastavení podmínek vstupu a pobytu za účelem investování je dosažení přínosu migrace (pro ekonomiku státu, kraje či obce) a rovněž omezení rizika dodatečných nákladů pro stát,“ uvedlo v návrhu opatření ministerstvo průmyslu.

Hospodářská komora (HK) a Svaz průmyslu a dopravy v rámci připomínkového řízení požadovaly snížení hranice investice na 15 milionů korun. HK proto schválenou podobu návrhu kritizovala. „Se schválenými limity může mít řada podnikatelů velký problém. Subjekty, které přicházejí s jasnou vizí, novými pracovními místy a ochotou investovat, by měly být motivovány výhodnějšími podmínkami,“ uvedl Ladislav Minčič z HK.

Návrhy ministerstva vycházejí z novely cizineckého zákona, kterou už schválila Sněmovna a nyní čeká na posouzení v Senátu. Norma předpokládá, že podmínky pro vydání a prodloužení platnosti povolení k dlouhodobému pobytu za účelem investování stanoví nařízením vláda.

Kabinet dnes také přijal nařízení, které upravuje podmínky pro práci cizinců ze třetích zemí v ČR. Nově je jasně stanoveno, že cizinci nesmí pracovat, pokud jsou v Česku na základě krátkodobého víza. Podle Zaorálka se sice dosud taková praxe uplatňovala, v právní úpravě to ale nebylo jednoznačně stanoveno.

Vízový program pro investory má řada zemí. V Maďarsku se týká investorů, a to jak fyzických osob, tak i společnosti existujících minimálně pět let. Požadavkem pro získání víza je investice v minimální výši 250.000 eur (6,7 milionu Kč).

Německo má svůj investorský vízový program, kde podmínkou pro získání povolení k pobytu je nutné provést investici v minimální výši jednoho milionu eur a vytvořit minimálně deset nových pracovních míst. Tyto podmínky se vztahují také na samostatně výdělečné podnikatele. Podobné investorské vízové programy má také Británie, Nizozemsko, Irsko, Francie a řada dalších států.