Rozdáváním polévky ze zeleniny, která se kvůli vzhledu nedostane do obchodů, aktivisté upozorňují na plýtvání jídlem. Supermarkety nevzhlednou zeleninu a ovoce totiž nechtějí přijímat. Uvařili jí 2000 porcí a dnes v poledne ji rozdávali u pražského Národního divadla. První porci polévky dnes symbolicky vydali šéfkuchař Marek Fichtner. Rozdávala se indická polévka, minestrone a bramboračka.

Běžně používaná zelenina, myslel si kuchař

Kuchař, který vařil na obřích zaoceánských lodích i pro saúdskou královskou rodinu, přiznal, že o problému „křivé“ zeleniny ještě nedávno nevěděl. „Přesně takovou dostávám od rodičů ze zahrádky, doma z ní normálně vařím. Nevidím důvod, proč by z ní neměli vařit ti, kdo si jí koupí v obchodě,“ řekl Fichtner.

V poledne na první porci polévky ze zeleniny, která by jinak byla zlikvidovaná, čekalo několik desítek lidí. Kromě polévky si mohli odnést také balíček se zeleninou. Podle aktivistů z iniciativy Zachraň jídlo jí až třetina zůstává na nesklizená na polích, kromě estetického hlediska ale i z důvodu nepříznivého počasí nebo rušení objednávek na poslední chvíli.

Dobrovolníci několikrát vyjeli na pole v Polabí, kde nasbírali více než 3,5 tuny zeleniny, která by se jinak zaorala či vyhodila. Většinu z ní rozdělila padesátka dobrovolníků charitativním organizacím.