Čápům bílým se podle ornitologů letos v Česku daří dobře. Přestože bude podle předběžného monitoringu počet vyvedených mláďat nižší než loni, nezopakuje se tragická situace z roku 2013, kdy deště a chlad zabily většinu mláďat. Ani velká vedra nestihla čápy podle odborníků ovlivnit. Začala v době, kdy už většina mláďat létá, a tak si mohou najít potravu tam, kde jí je ještě dostatek – na čerstvě posekaných polích.

„Letošní rok byl pro čápy úspěšný. Většina hnízd už je vyvedena. Čápata létají a teď se zdržují po okolí hnízd, takže je můžeme vidět předtím, než odletí na jih Afriky. Hnízd je zhruba stejně jako loni, takže přes 800,“ řekl ČTK ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Tvrdí, že mláďat bude letos méně. Loni bylo na hnízdech v průměru kolem tří mláďat, letos je více hnízd s jedním nebo dvěma mláďaty. „Počet mláďat se střídá, není to každý rok stejné. Tak není důvod k panice,“ vysvětlil.

Přesná čísla ale budou ornitologové podle Vermouzka znát až na podzim, kdy se nashromáždí všechny údaje z přímého webového sledování i od pozorovatelů. Tak jako loni i letos podle předběžných odhadů hnízdilo v Česku přes 800 párů čápů. Sledovalo je přes 500 dobrovolníků.

Současné horké počasí podle ornitologů čápům nevadí. Hnízdí obvykle i kolem Středozemního moře, takže jsou na vysoké teploty přizpůsobeni. Dospělí jedinci ochraňují mláďata před deštěm i sluncem svými křídly. Větším pak nosí vodu ve voleti na pití i na zchlazení.

Čápi se podle Vermouzka vyskytují skoro po celé republice, méně ale ve středních Čechách. „Střední Čechy jsou zřejmě příliš suché na to, aby tam čápů bylo hodně,“ poznamenal. Tradičně hojně je jimi osídlena jižní Morava i její sever. Oblíbeným čapím hnízdištěm jsou i jižní Čechy. To, že se čápi do krajiny vracejí, souvisí s tím, jak se na ní hospodaří. Nesvědčí jim například obrovské lány s chemicky ošetřenými monokulturami.