Americká Iowa patří mezi klíčové státy, jejichž přízeň může v zemi rozhodnout o výsledku prezidentských voleb. Není proto divu, že se tam před časem nechala během státního veletrhu vyfotit celá řada politiků – a valná většina z nich přitom v ruce třímala některou z místních pochoutek. Ty mohou být slané, sladké, masové anebo i vegetariánské, ale jedno mají společné: Všechny se servírují na špejli. Co je tohle za americkou obsesi? ptá se zpravodajský server BBC News.

spiz

Americké prezidentské volby se budou konat v roce 2016 a předvolební kampaň nabírá na tempu. Iowa je přitom nejen jedním z amerických států, kde se rozhoduje o výsledku voleb, ale také jedním z největších producentů vepřového. Proč tedy nějakou tou klobáskou či kotletkou neukázat, že i politik je jedním z „obyčejných lidí“? Co je na tom ale poněkud překvapivé, je fakt, že většina toho, na čem si politici pochutnávali, se servíruje na špejli.

kure na spejli

Letmý pohled na stánky s občerstvením, kterých bylo na Iowském státním veletrhu více než sedm desítek, naznačuje, že některá jídla jsou pro servírování na klacíku jako stvořená. Jsou tu klobásy na špejli. Kuře na špejli. A kukuřičný klas na špejli. Sýr na špejli, ovoce na špejli, a pochopitelně také pěnové bonbony marshmallows.

Jiné možnosti jsou ale poněkud překvapivější. Můžete si koupit natvrdo vařená vejce s medem na špejli. Smažené zákusky brownies, jablečný koláč i čokoládou polité sušenky na špejli. A taky smažené burákové máslo na špejli a želé na špejli a na plátky nakrájenou smaženou bramboru na špejli. A pro ty, kteří mají starost o svou hladinu cholesterolu, je tu i salát – jak jinak, než na špejli.

spiz ovoce

Podle historičky v oboru gastronomie Megan Eliasové jde o velmi typicky americký způsob konzumace jídla na státních a místních veletrzích či festivalech. „Jde o kulturu, která tady je už od 40. let 19. století,“ řekla.
„S jídlem na špejli se dá snadno chodit sem a tam a také se dobře hodí na další věc, kterou tak rádi děláme, a to je soutěžení v jídle. Ostatně veletrhy a festivaly vznikly proto, aby předváděly hojnost a úspěchy – nejúžasnější koláče, nejlepší dorty, největší krávu – a taky nejšílenější smažené jídlo na špejli,“ řekla Eliasová.

Nejklasičtějším americkým jídlem na špejli je „corn dog“, říká profesor historie jídla a pití Rod Phillips z Carletonské univerzity. „Jde vlastně o náplň do klobás, která se obalí kolem špejle, namočí v těstíčku a usmaží v oleji. V roce 1927 byl podán patent na tento druh přípravy pokrmů a o dva roky později byl schválen,“ dodává Phillips.
Patent uvádí jako metodologii přípravy „kombinaci namočení, vaření a úchopového prostředku“ a dodává, že je využitelná na takové potraviny, jako jsou klobásy, vařená šunka, vařená vejce, sýr, půlené broskve, ananasy, banány a podobně.

corn dog

Podle historika kulinářství Andrewa Smithe tento druh jídla zaznamenal značný rozmach během posledních 20 let. Jednou z amerických specialit se podle něj staly smažené „twinkie“, což je dozlatova upečený piškot s krémovou náplní. „Ale objevily se i takové věci, jako smažené tyčinky Snickers či Milky Way, smažená pizza či mražené koktejly – to vše samozřejmě na špejli.
„Různé státy připravují různé pokrmy,“ říká Smith. „Jedna z nejpodivnějších věcí, jaké jsem kdy měl, byla játrová kaše na špejli v Severní Karolíně.“ Smith je přesvědčen, že na špejli se dá připravit prakticky cokoli, pokud má člověk to správné vybavení – například na zmražení jídla, které by se jinak při smažení okamžitě rozpustilo. Díky tomu se na Iowském státním veletrhu mohlo podávat třeba i smažené máslo na špejli.