Jihočeští hygienici udělili v prvním pololetí letošního roku provozovatelům stravovacích zařízení 51 pokut kvůli různým nedostatkům. Jejich celková výše dosáhla 226.000 korun. Hygienici nejčastěji zjistili, že provozovatelé dané zařízení neudržují v odpovídajícím stavu a v čistotě. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila jihočeská krajská hygienická stanice. Statistika je přibližně srovnatelná s loňským prvním pololetím.

Za půl roku přes 600 kontrol

Hygienici v prvních šesti měsících letošního roku zkontrolovali 626 provozoven. Nejčastěji se jednalo o restaurace, hotely, závodní kuchyně nebo penziony. Jde totiž o zařízení, která si vyrábí vlastní jídla. Hygienici za první pololetí zkontrolovali 437 takových podniků. V menší míře se pak zaměřili na kavárny a další podniky podobného druhu, kde si provozovatelé jídlo sami nevyrábí.

Problémy jsou prošlé potraviny, čistota nebo odpady

„Provozovatelům stravovacích zařízení hygienici uložili 85 dobrovolných opatření týkajících se především sanitace, likvidace potravin a pokrmů, údržby provozovny a jejího vybavení,“ uvedli ve zprávě hygienici.

Při kontrolách zjistili dále nedostatky v čistotě zařízení, ve skladování potravin, v používání potravin s prošlou dobou spotřeby nebo v nevhodném zacházení s odpady. Některé kontroly iniciovali svými podněty zákazníci.

zdroj: ČTK