Zavedení elektronické evidence tržeb ostře kritizuje i jeden z nejznámějších českých kuchařů Zdeněk Pohlreich. Podle jeho vyjádření tento navrhovaný Babišův zákon žádné zlepšení výběru daní nepřinese. Moderátor oblíbeného pořadu Ano, šéfe! a uznávaný šéfkuchař je přesvědčen, že se jedná o diskriminaci jeho kolegů z oboru, protože gastronomie bude první a možná jediný obor, kterého se registrační pokladny dotknou. Jak řekl Pohlreich v rozhovoru pro Živnostenské listy, kdo kradl doteď, bude krást dál a nikdo to nezmění.

Je to jak za „komárů“, stát přiživuje lidskou závist

Zdeňka Pohlreicha nejvíc naštvalo, že je zákon zacílen prvotně na gastronomii. „Já to považuju za diskriminační vůči našemu průmyslu. Nevím, proč hotely a restaurace ano a ostatní ne. Je to nespravedlivé opatření a nemyslím si, že je to dobře,“ říká šéfkuchař. „A opravdu nesnáším opatření, která jsou jen pro někoho. Ať to platí pro všechny,“ dodává. „Myslím si, že se tady i v jiných oborech rozkradou tak obrovské peníze, takže vůbec nechápu, proč pro jedno průmyslové odvětví mají platit nějaká nařízení a pro jiná platit nemají,“ nerozumí Pohlreich. „Hospodským, řezníkům, zelinářům, taxikářům a pinglům se tady závidělo vždycky. Už za „komárů“. Závist, závist, závist. A stát to přiživoval,“ myslí si.

Výhoda ve snížené DPH je účelová lež

Inspirace Chorvatskem je podle Pohlreicha také chybou. „Přijde mi principiálně divný, že se tady budou zavádět nějaké balkánské nápady. Ve vší úctě k Chorvatsku, učit se zrovna od něj mi přijde zvláštní,“ míní majitel tří restaurací. Snížená sazba DPH prý také není ničím, co by podnikatelům v gastronomii nějak vynahradilo zvýšenou kontrolu, pod kterou se dostanou. „Tady se hřímá, že náplast na to všechno bude snížení na 15 %, není to pravda. Je to čistočistá účelová lež,“ tvrdí Pohlreich. „To se přece bude vztahovat jenom na nealko a na potraviny, ne na alkoholické nápoje. Když budu provozovat bar, kde 90 % prodejů tvoří alkoholické nápoje, tak mi to přece žádnou úlevu nepřinese,“ vysvětluje.

Byznys pro cvičené opice je zde podporován, my ne

Zvláštní zájem o živnostníky, kteří provozují restaurace, je podle uznávaného šéfkuchaře očividný. „Ti, kteří sem přichází vytvářet byznys pro cvičené opice, tady mají otevřenou náruč, investiční pobídky, daňové prázdniny a bůhvíco ostatního,“ poukazuje na výhody pro obří korporace. „Proč by měly mít zahraniční firmy, ve kterých naši lidé přenášejí balíky z jednoho regálu do druhého nebo tahají čínské pneumatiky, lepší podmínky? Lidé, kteří se snaží podnikat vlastním úsilím za vlastní peníze, nemají nic. Nemyslím si, že by to tak mělo být,“ trvá na svém Pohlreich.

Sbirka

Vilém Besser
Vilém Besser
Redaktor a komentátor deníku FORUM 24
Další články autora