Babiš chce díky EET vybrat z pohostinství 12,5 miliardy navíc, ale zaplatíme je my, hosté. Pokud si totiž myslíte, že restaurace okrádají stát na daních a je správné, aby platili daně řádným způsobem, začněte šetřit, protože 12,5 miliardy zaplatíte vy. Ano, všichni, kdo se stravují v restauracích, bufetech, hospodách, barech, ale i závodních jídelnách, všichni, kteří bydlíte na dovolené v hotelu nebo penzionu v České republice, začněte šetřit Babišovi na daně.
Nejsou žádné černé nebo šedé peníze, které si restaurace ulévají stranou a z nich neoprávněně bohatnou. Restaurace krachují, protože se nedokážou uživit. Situace je tak katastrofická, že zaměstnavatelé platí personálu minimální mzdu a ještě často jen zkrácený úvazek, protože automaticky počítají do platu personálu i dýška za servis, která dostanou od hostů. Ale nechte si zdát o dýškách jako v civilizovaném světě, kde se pohybují od 10 % výše, Češi jsou až na výjimky škrobi a dýška dávají malá nebo nejčastěji vůbec žádná.
V Česku existuje něco, čemu se říká svébytná hospodská kultura. Hospoda je místem střetávání lidí, v poledne se v nich stravují, večer si dají s přáteli levné pivo nebo kořalku. I když jsou ceny v porovnání s okolními západními státy v pohostinství nízké, přesto krachují stovky hospod ročně. Nejsou schopny se uživit. Na vesnicích, kde už zrušili drobné samoobsluhy, autobusové zastávky i poštu, zbývají pouze hospoda a obecní úřad. A hospoda je jediné společenské centrum, kde se lidé mohou potkávat. Živo je v hospodě přes obědy a o víkendu, ve všední dny večer tam posedává jen pár chlapů. Když se zeptáte majitele, jak to jde, řekne vám, že sotva přežívá, kdyby neměl hospodu ve vlastním a nepomáhala by mu manželka nebo příbuzní, nedokázal by hospodu utáhnout. Hosté pijí nejlacinější pivo za dvacku, z toho má hospodský 8 korun. Z nich musí zaplatit nájem, energie, personál, a ještě by si měl vydělat na vybavení a nějaký zisk. Kdyby nekrátil daně, hospoda by zkrachovala už dávno a v obci by nebylo vůbec nic, jen do práce a domů. Celý život.
Pokud chce Babiš vysát z českého pohostinství 12,5 miliardy korun ročně, musí nahlas říct, že 30 % všech hospod zkrachuje, a zvláště těch venkovských, a že ceny v těch zbývajících vyletí na úroveň Německa nebo Francie. Dvě nebo 3 eura za jedno pivo bude novým standardem a nikdo si nekoupí levnější. I ta divná desítka za dvacku bude stát 60 až 80 korun. Proč? Protože hospody nemají schovaných 12,5 miliardy ročně. Systém je nastaven na nejnižší cenu, které se desetiletí dosahuje tím, že se neplatí personál, neplatí daně, neplatí nájem – často jsou ve vlastním a hospoda si stěží vydělá na to, aby svítila, topila, chladila a vařila. Jakmile ten systém porušíte v jednom jediném bodě, zboří se.
Pokud 12,5 miliardy není v těch hospodách, tak je budou muset dodatečně zaplatit hosté. No a to dělá na každého občana této země 1250 Kč za rok, čtyřčlenná rodina tedy po zavedení elektronických tržeb zaplatí na daních o 5 tisíc ročně navíc. A to jsou jen daně, které činí asi třetinu z celkové ceny! Zvednou se ceny. Drasticky. Spořiví Češi, kteří už teď nedávají téměř dýška, je přestanou dávat úplně, a pokud si bude chtít hospoda udržet nějaký personál, automaticky připočte 10 % k Vaší útratě za servis. Jenže to nestačí, musí se zaplatit i kuchař a vyšší odvody na zdravotním a sociálním a hlavně Babišovi těch 5 tisíc na daních i za babičku a malé děti, které do hospody vůbec nechodí, ale průměr je průměr. Hostinští v takové situaci budou nuceni vybírat úměrné nájemné za hospodu a je jedno, že mají hospodu ve vlastním a cena piva se opět zvýší.
Zdražení v restauracích o 100 % bude znamenat značný úbytek zákazníků, konec poledního stravování po hospodách a konec naší pivní stolní kultury. Lidí v hospodách výrazně ubude a ti, co přijdou, budou za své peníze očekávat mimořádné služby a kvalitu, což povede k dalšímu růstu cen. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek se už nechal slyšet, že zhruba třetina hospod a restaurací bude muset po zavedení elektronické evidence skončit. Tvrdím to od začátku.
Finito. Konec. Skončí tisíce hospod a desetitisíce lidí na pracáku. Budeme mít vymazlené hospody, kam budeme chodit jen párkrát do roka ve svátek a usrkávat pivo ze třetinky na stopce. Bude tam krásné čisté prostředí a nezakouřeno. Ale nebudou tam hosté. Kdo na světě je ochoten dát za desítku gambáč osm pětek? Nikdo. Ani blázen.
Stát má rozpočet 1250 miliard a Babiš chce vybrat navíc 12,5 miliardy. Tedy jedno procento. Že tím zničí celou naší pivní kulturu, mu je fuk, on je Slovák, pivu stejně nerozumí a vzhledem k tomu, že dostává od státu miliardy korun na dotacích, tak mu muže být jedno, kolik stojí pivo. Haškův Švejk říkal, že vláda, která zdraží pivo, padne. Co se stane s vládou, která zničí pivní kulturu, si nedovedu představit…