Na Medvědí boudě ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších přípravu na EET rozhodně nepodcenili. Potřebnou „online pokladnu“ si pořídili již vloni, aby se s ní naučili zacházet.
„Nevíme ještě, jak nás časově zatíží přímo EET, ale pravdou je, že pokladní systém sám o sobě trochu zdržuje, jelikož musí číšník od stolů odcházet markovat, čili více se naběhá. Dříve se napsala účtenka, položila na stůl a bylo to vyřízené,“ vysvětlil pro Svobodné fórum Roman Šantroch z Medvědí boudy.
Od EET neočekává nic převratného, ani vyšší výběr daní, ale ani růst zisku díky narovnání podnikatelského prostředí, které slibuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Jsem přesvědčen, že kdo bude chtít tržby krátit, ten je krátit bude. Jen to prostředí bude možná ještě trochu nerovnější.“ Poukazuje přitom na dvě údajně ilegální hospody ve Špindlerově Mlýně, z nichž jedna tam funguje už dlouhou dobu a ví prý o ní policie, úředníci i vedení města. „Také třeba vesnické hospůdky nezaniknou, jak nám vnucují někteří politici, protože ti místní sousedi žádnou účtenku požadovat po svém hospodském nebudou.“
Babišova online evidence tržeb mu však vadí. „Vnímám to spíše jako omezování svobody v osobní rovině, zbytečnou byrokratickou zátěž, jež se mine účinkem. Už takhle máme mnoho povinností ve vztahu ke státu, kdejaká státní instituce nás může kontrolovat a buzerovat, toto je jen další perzekuce svobody (…). Nebojím se EET, ale jsem tím otráven. Navíc mě děsí, že si vymysleli milostpáni ještě server, kde budou moci lidé „práskat“ jak za StB.“ O připravovaném udavačském serveru a jeho možném zneužití informovalo také Svobodné fórum. „Nejde o to žalování samotné, ale o to, že si bude moci kdejaký hajzlík vylít zlost na komkoli, bude moci (…) ničit konkurenta, bývalého zaměstnavatele atp.“ [ctete]81026[/ctete]
Co na Medvědí boudě říkají na snížení DPH ze sazby pro poskytování restauračních služeb (21 %) na sazbu pro prodej potravin (15 %), díky čemuž budou mít restaurace opět stejnou sazbu na výstupu (při podávání např. obědů) jako na vstupu při nákupu surovin? „Snížená sazba DPH by měla být v gastronomii obecně, avšak náhlé snížení o šest procentních bodů v souvislosti s EET je absolutní zbytečnost. V lepším případě si restauratéři drobně polepší, v horším případě z nás udělají (…) nenažrané darebáky, jelikož bychom podle mnohých měli tuto skutečnost promítnout do cen. Na to asi stačí prohlídka internetových diskusí pod články s touto tématikou.“
Zeptali jsme se ještě také na postup při případných problémech se spojením s „Babišovou“ centrálou. Podnikatelé totiž musí odeslat veškeré údaje okamžitě po obnovení spojení. Navíc nelze překročit lhůtu 48 hodin, a to ani v případě, že by spojení z jakéhokoli důvodu nebylo obnoveno. „Představu, jak budeme postupovat v případě delšího výpadku internetu, jenž je u nás poměrně pravděpodobný, nemáme. Vzhledem k tomu, že se to týká hlavně zimního období, kdy je tady v kopcích (žijeme nad 1000 m. n. m.) obtížné cokoli opravit, tak opravdu nevím…“ [ctete]87976[/ctete]