Vědci z Floridy přicházejí v těchto dnech s teorií, že nárůst rakoviny tlustého střeva u mladých lidí může způsobovat ingredience v energetických nápojích. Zdali se tato hypotéza potvrdí, má odhalit další výzkum.
Výzkumníci z floridské univerzity se domnívají, že narůstající počet případů rakoviny tlustého střeva u mladé generace může být zapříčiněn aminokyselinou taurin, která se vyskytuje v tolik oblíbených energetických nápojích. Tato složka by prý mohla „živit“ škodlivé bakterie, které se u lidí s kolorektálním karcinomem vyskytují ve velké míře.
Podle vědců se však zatím jedná pouze o teorii, proto není důvod k panice. Studie se zatím prováděly pouze na zvířatech a v laboratořích. Výzkum však bude nadále pokračovat, aby se hypotéza o škodlivosti taurinu potvrdila, nebo vyvrátila.
„Myslíme si, že taurin je primárním zdrojem energie pro bakterie, u kterých se předpokládá, že pohání rakovinu tlustého střeva,“ sdělili podle deníku Daily Mail vědci při představení studie na konferenci Americké společnosti pro klinickou onkologii (ASCO) v Chicagu.
Taurin prý může být problém v případě, že se do těla dostane ve velkém množství. Vysoké hladiny mohou způsobovat zvracení, žaludeční nevolnosti, závratě, únavu, průjem či zácpu. Za bezpečné se podle studie považují 0,5 až 3 gramy taurinu denně. Evropský úřad pro bezpečnost potravin dokonce uvádí, že lidské zdraví neohrozí ani denní dávka 6 gramů.
Mezi nápoje, v nichž se podle autorů studie taurin vyskytuje, patří například Red Bull, Monster, Celsius nebo Rockstar. Výzkum floridských vědců odhalil, že jeden ze tří respondentů ve věku 18 až 29 let konzumuje energetické nápoje pravidelně.