![Ilustrační foto](https://www.forum24.cz/wp-content/uploads/fly-images/348090/EET-hospoda-1440x810-c.jpeg)
Ilustrační foto FOTO: ČTK
FOTO: ČTK
![](https://www.forum24.cz/wp-content/uploads/fly-images/511157/vilem-besser-100x100-c.png)
Gastronomie je u nás v posledních letech jedním z nejvíce zkoušených oborů podnikání. Po protikuřáckém zákonu a elektronické evidenci tržeb přišel dlouhý lockdown. Nyní se sice znovu otevírá, ale ti restauratéři, kteří zatím nemuseli s podnikáním skončit, se opět mají na co „těšit“. Podmínky pro hosty jsou přísné, kontroly budou časté a své k nastalé situaci řeknou také udavači. Těch je totiž v naší společnosti stále dost.
Práskačství v sobě mají Češi zakořeněno ještě z dob totality. Se změnou režimu se ovšem nepodařilo tuto odsouzeníhodnou vlastnost ze společnosti odstranit. Naopak se zdá, že za posledních několik let, co jsou u vlády Andrej Babiš a Miloš Zeman, se opět stává poznávacím rysem zdejších obyvatel.
Čerstvou zkušenost s tímto nešvarem si v budoucích dnech a týdnech určitě připíší majitelé hospod, barů, restaurací či pivnic. Právě na ně totiž budou směřovat pohledy těch, kteří rádi někomu udělají problém. Při rozjezdu zákazu kouření v gastronomických provozech se udavači předháněli v tom, kam všude stihnou zavolat policejní hlídku, později se práskalo přes Účtenkovku, nyní to nebude jiné.
Obzvlášť ti „zodpovědní“ občané, kteří hlásí každou nekalost, se už nemohou dočkat, jak opět zahřejí své mobilní telefony při udávání restaurací, kde se porušují vládní nařízení. Tentokrát to sice práskači budou mít složitější, protože nestačí volat na místo policejní hlídku a dopředu ani nevědí, zda byl zákaz porušen, ale to jim nevadí.
Když nahlásí hygienikům dost provozoven, navíc i opakovaně, určitě se podaří někoho bez testu či očkování najít, a pak už budou lítat pokuty. Že se naprosto zbytečně zaměstnají lidé, kteří by mohli dělat něco daleko užitečnějšího, žlučovité a mstivé lidi nezajímá. Oni přece mají podle svého pomateného názoru právo úkolovat ty, které si platí z daní.
Zatímco doteď museli dávat hospodští pozor na to, zda jim uvnitř podniku někdo nekouří, a dbát na to, aby každý zákazník dostal účtenku, tedy věci, které sami mohli ovlivnit, teď je tu změna. Jestli mají ve své provozovně člověka, který je potenciálním přenašečem covid-19, totiž zjistí až v momentě, kdy je bude konfrontovat kontrolní orgán.
Pak už to může být až za třímilionovou pokutu, která může přijít, aniž by podnikatel musel vědět o tom, že obsloužil „škodlivého“ zákazníka. Právě na tohle se čeští „bonzáci“ těší ze všeho nejvíc. Není přeci možné, aby měl podle známého úsloví soused trávu zelenější.