Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila další nebezpečné potraviny z produkce společností Agrofertu. Tentokrát jde o drůbeží výrobky. Dva pocházejí ze společnosti Vodňanská drůbež. V Brně inspektoři našli kuřecí prsní řízky s obsahem vody. „Ve výrobku byl zjištěn vyšší poměr obsahu vody k obsahu bílkovin, než připouští legislativní limit daný obchodní normou pro drůbeží maso. Legislativa stanovuje maximální hodnotu podílu hmotnosti vody k hmotnosti bílkovin. Čím je tento poměr vyšší, tím více vody výrobek obsahuje a tím méně bílkovin je v něm obsaženo,“ stojí ve vyjádření SZPI.
Druhým zajištěným výrobkem Vodňanské drůbeže je Kachní tlačenka. Tu inspekce prověřovala přímo u výrobce ve Vodňanech. „Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Tato bakterie způsobuje onemocnění zvané listerióza,“ zjistila SZPI.
[ctete]138332[/ctete]
Třetím výrobkem z produkce společností Agrofertu, který v poslední době kontroloři zajistili, jsou kuřecí křidélka z produkce dceřiné společnosti PMU. Ta produkty nabízí v prodejnách Procházka. Křidélka firma nabízela v prodejně Brandýs nad Labem. Tentokrát kupující mohli pro změnu dostat salmonelózu. „V jednom z pěti odebraných vzorků byla prokázána přítomnost Salmonella enteridis, která může způsobit onemocnění salmonelózou, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut,“ stojí v odůvodnění Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Výrobky koncernu Agrofert se v seznamu závadných potravin objevují často. Nedávno to byly například špekáčky nebo salám Junior. U obou výrobků společnosti Krahulík kontrola zjistila šizení − větší obsah tuku, než uváděl obal. Krahulík nebyl na seznamu poprvé. V minulosti například musel být z oběhu stažen gothaj, kam asi omylem zapomněli umístit podstatnou část masa. Dalším problémem byla plíseň na zdejší vysočině nebo kousky plastové fólie v poličanu.
[ctete]91404[/ctete]