V 70. letech 20. století byla v Sovětském svazu zakázána výroba a používání mikrovlnných troub. A ne snad proto, že se jednalo o přístroj populární na buržoazním Západě. Důvodem zákazu byly obavy před následky, kterou by mikrovlnná trouba mohla způsobit člověku a v budoucnu i celému rodu Homo sapiens. Ty argumenty se opakují dodnes.
Naprostá většina lidí možná netuší, kde se vůbec tento vynález objevil. Podle jednoho názoru to bylo za vlády Adolfa Hitlera v nacistickém Německu. Tehdy se mikrovlnce říkalo „Radiomissor“ a byl určen pro okamžité vaření. Podle ruského článku na webu Russian7.ru bylo možno čas ušetření na vaření využít na dobytí světa a zotročení jiných národů. Také se objevuje tvrzení, že se pramikrovlnky používaly při operaci Barbarossa, ovšem vzhledem ke stavu tehdejší sovětské elektrické sítě a rychlému postupu (a pak ústupu) německých vojsk by to asi nebylo moc praktické. Šlo by použít elektrický generátor, ale Wehrmacht už měl tak dost problémů zaopatřit tanky palivem. Opatřit dřevo pro polní kuchyně tažené koňmi bylo jednodušší.
Sovětští vědci se po válce krom podstatnějších německých objevů dostali i k mikrovlnkám a studovali neznámý objekt. Nakonec ale došlo k zákazu mikrovlnek. Proč? Protože vědci usoudili, že jsou zdraví škodlivé. Hlavním problémem bylo podle nich to nejpodstatnější, totiž mikrovlnné záření. Článek tvrdí, že sovětští vědci zjistili, že vede k rozpadu molekulární struktury potravin.
Ruský článek tvrdí: „Mikrovlny zničí křehké molekuly nejdůležitějších makro-, mikroprvků a vitaminů a zcela zbavují potraviny jakékoliv hodnoty a mohou vést k anémii a zablokování krevních cév u lidí. Prý způsobují růst bílých krvinek a tvorbu ,špatného‘ cholesterolu; vytvářejí karcinogenní látky a to i v takových neškodných produktech jako mléko a pohanka. Vlny v zařízení se pohybují rychlostí světla (300 tisíc km za sekundu). Molekulární struktury, které spadají pod tak brutální ,ostřelování‘, jsou vážně deformovány. Pravidelná konzumace takto připravených potravin rychle zahajuje proces tvorby maligních nádorů.“
Jenže je to pravda?
Stále koluje zpráva, že v SSSR byly mikrovlnky zakázány v roce 1976 kvůli obavám ze zdravotních následků takové úpravy potravin, jenže doklad o takovém zákazu neexistuje. Argumenty o „škodlivosti“ mikrovln ničících upravovanou potravinu jsou živé i v západní a skoro západní části světa (u nás), jenže nic takového se neprokázalo. Ohřevem se zbavuje výživných hodnot jídlo i v normální troubě.
Pikantní je argument, který web Russian7.ru používá. Píší tam, že švýcarský badatel Hans Ulrich Hertel provedl studie, které škodlivost prokazují a publikoval v roce 1991 a byl za to pak propuštěn z práce. Výsledky byly prý utajeny, aby se mohlo pokračovat ve velkém byznysu. Když pátráme dál, zjistíme ovšem, že pan Hertel je knězem takzvané Universální církve, která je známa antisemitismem a sám hlásal, že přistání Američanů na Měsíci je podvod. NASA také vysílá sondy na Mars kvůli tomu, aby se tam jednou připravil únik elit z naší porouchané planety. Ten výzkum o mikrovlnkách skutečně proběhl, jeho spoluautor Bernard Blanc se ale od Hertelových závěrů distancoval.
Jak je vidět, je to trochu jako se zprávami Rada Jerevan. Něco na tom je, ale musíme si to radši trochu ověřit.