V minulosti byli mocní chráněni před možným útokem pomocí jedu různými způsoby. Známe například zkazky o ochutnávačích, kteří jídlo vložili do úst před tím, pro koho bylo určeno. Jak ovšem funguje dnes ochrana například na britském královském dvoře? Odpověď nabízí The Daily Mirror.
Zaměstnanci v Buckinghamském paláci mají s pořádáním velkolepých banketů, večeří a podobných akcí velkou zkušenost. Vzhledem k tomu, že se jich většinou účastní velké množství hostů, bylo by velmi složité zabránit tomu, kdo by chtěl královnu otrávit.
Proto obsluhující personál přišel na jednoduchý, ale velmi praktický trik, kterým Alžbětu II. bez problémů ochrání. Královna nikdy nemá předem určený talíř, ale jídlo dostává zcela náhodně.
„Poté, co je vše na talířích, vybere obsluha jeden z nich a ten je servírován Jejímu Veličenstvu,” vysvětluje královská zpravodajka Channel 5 Emily Andrewsová s tím, že kdyby chtěl někdo panovnici otrávit, musel by jed dostat do celého jídla.
Když je ovšem královna sama, na velké servírování si nepotrpí. Údajně si večeři dává nejraději ve svém obývacím pokoji, kde při jídle sleduje televizi. Co bude jíst si Alžběta II. vybírá z třídenního menu, které pro ni chystá šéfkuchař. Královna si jednoduše udělá čárku u pokrmu, na nějž by měla chuť a ten je jí pak servírován.