Anglická rodina si přála zrekonstruovat dům, v němž by trávila prázdniny a víkendy. Avšak dříve, než se pustili architekti z ateliéru AR Design Studio do práce, došlo na tomto území k posuvu půdy a původní dům se doslova rozlomil. Místo rekonstrukce bylo tedy nutné řešit novou stavbu.

Pravděpodobnou příčinou nečekaného posuvu půdy bylo písečné podloží, které způsobilo „rozlomení“ víkendového sídla jedné rodiny z Velké Británie. Ta se však nechtěla vzdát velmi atraktivního prostředí se skvělým výhledem přímo na Lamanšský průliv, a proto architektům AR Design Studia nezbylo nic jiného, než vyprojektovat zcela novou budovu. Základním požadavkem zadavatele však bylo minimalizovat budoucí riziko, které s sebou nese případný další posuv půdy.

Zdá se, že se podařilo najít skutečně originální řešení. Novostavba byla usazena na betonovu desku, z níž jsou vztyčeny nízké zídky. Na nich je umístěna plovoucí nosná konstrukce, která by v případě dalšího posuvu fungovala jako „raft“. Pod konstrukcí jsou navíc umístěny speciální zvedáky, které by umožnily vrátit posunutý objekt do původní polohy. Výslednou stavbu tvoří čtyři segmenty, které jsou opláštěny modřínovým dřevem.

Teď už si může rodina s dětmi užívat bez obav klidu svého nového víkendového obydlí, které má jednu stěnu zčásti prosklenou a vybavenou velkými posuvnými dveřmi, takže nabízí jedinečný výhled na kanál La Manche přímo z obývacího pokoje.

Právě v této době potřebujeme nezávislá média. Podpořte nás prosím a objednejte si předplatné Revue FORUM ZDE. Děkujeme!

Revue Forum Banner