Nejdříve choval Martin Vlček kozu Lízu, ale protože jí bylo smutno, pořídil posléze další. A pak ještě jednu a ještě… až jich má dnes 70 a vlastní tak regulérní kozí farmu. í farmu. Z kozího mléka vyrábí sýry, jogurt, kefír a zmrzlinu. Za tou už dnes přijíždějí lidé na farmu na okraji Vizovic na Zlínsku i z dálky. Řada z nich chce zmrzlinu vyrobenou z kozího mléka ochutnat ze zvědavosti, někteří k ní nejdříve přistupují s opatrností i předsudky, obávají se kozího zápachu. Majitel farmy má férový přístup: Komu zmrzka nezachutná, tomu vrátí peníze. Nikdy se to ještě nestalo.

„Teď už spíš lidé přijdou, protože jim to někdo doporučil. Na začátku si dají jeden kopeček, protože se toho bojí a neví, jaké to bude. Pak zjistí, že to vlastně není vůbec cítit. Jediná zmrzlina, kde by to mohlo být trošku cítit, je jogurtová, protože ta je z kozího jogurtu, ne z mléka, nebo ta ze syrovátky. A pak už si dají dva kopečky i tři,“ uvedl Vlček. Dodal, že některé lidi však k ochutnání kozí zmrzliny nikdo nepřesvědčí.

„Kozinu“ lidé neucítí ani proto, že čím je materiál studenější, tím méně je cítit. Stejné je to s přechlazeným vínem nebo sýrem,“ uvedl Vlček. Kozí mléko podle něj samo o sobě nesmrdí. „Kozy jsou pořád na louce, nejsou zavřené v chlévě, jsou v přirozeném prostředí, nemají čím smrdět,“ říká chovatel, podle kterého je kozí mléko jedno z nejzdravějších.

Milovníci zmrzliny u něj mohou ochutnat asi 15 příchutí. „Ta první neměla žádnou příchuť, ta byla čistá. Největší zájem je o zmrzlinu ze syrovátky s příchutí granátového jablka. Mně třeba chutná karamelová, nově jsme teď udělali s příchutí rozinek v rumu, na kterou jsme dali balzamikové glazé, to je zajímavá kombinace,“ uvedl Vlček. Kozí zmrzlinu proslavila také černá zmrzlina, kterou připravil na vizovický metalový festival Masters of Rock. Zmrzlinu si lidé chodí kupovat přímo na farmu, Vlček ji dodává také do několika obchodů a restaurací.

Vlček se svou přítelkyní chová kozy pět let, zpočátku dodávali mléko a výrobky jen známým, od roku 2015 mají oficiálně schválenou výrobu mléčných výrobků. Na farmě vznikají čerstvé i polotvrdé sýry, zrající camembert, plísňové sýry, jogurty i kefíry. Nápad vyrábět kozí zmrzlinu přišel kvůli nadbytku mléka. „Je to stejný proces jako u kravského mléka, jen se musí doladit množství cukru, protože tučnost a bílkovina kozího mléka je jiná než u kravského. Děláme to na bázi italské zmrzliny, používáme dochucovací pasty, nejsou to směsi z prášku,“ řekl Vlček.

V jeho stádě je nyní 66 dospělých koz a asi 15 kůzlat. Kozy jsou zvyklé na kontakt s lidmi, na farmu často přijíždějí exkurze.

Právě v této době potřebujeme nezávislá média. Podpořte nás prosím a objednejte si předplatné Revue FORUM ZDE. Děkujeme!

Revue Forum Banner