
whisky/whiskey, ilustrační obrázek FOTO: Image by ProsaClouds from Pixabay
FOTO: Image by ProsaClouds from Pixabay
Zdá se, že obchodní válka mezi Evropou a Spojenými státy začíná zesilovat. A whiskey je jedním z terčů. Pro evropské fanoušky to naštěstí bude problém menší než pro ty americké. Na trhu existuje několik alternativ, jak nahradit bourbon. Ovšem jen málo ke skotské whisky. Takže pokud Donald Trump opravdu zavede dvěstěprocentní cla, prostě začneme pít něco dobrého.
Původní zdání toho, že americký prezident Donald Trump má promyšlený systém cel, vzal dávno za své. Ze všeho totiž zůstal jen chaos, kdy Trump cla zavádí a ruší podle momentální nálady. Z dříve poměrně účinného nástroje v mezinárodních vztazích se stala vlastně jen karetní hra. Důležitým americkou exportní komoditou je alkohol, zejména kalifornská vína a také americká whiskey, označovaná také jako bourbon. Ta se vyznačuje podílem kukuřice, minimem je 51 procent, ale existují i zcela kukuřičné whiskey (byť jde o raritní produkci).
Největšími trhy pro americké producenty alkoholu jsou Kanada, Evropská unie a Spojené království. Je proto logické, že protiopatření těchto zemí budou směřovat právě sem. Některé kanadské provincie již nařídily stáhnout z trhu část amerických výrobků, včetně vína a destilátů. Současně na veškerý americký alkohol uvalila Kanada pětadvacetiprocentní clo. Evropská unie chystá dokonce padesátiprocentní clo od 1. dubna. To znamená, že americký alkohol výrazně zdraží. Naštěstí v Evropě máme co pít.
Bourbon není jen Jim Beam
Když se řekne bourbon, většina lidí si asi vybaví dvě největší komerční značky, tedy Jim Beam a Jack Daniel´s. Milovníci whiskey asi budou namítat, že to není zrovna nejlepší volba. Ovšem rozhodně nejmasovější. V Evropě roste posledních několik let popularita značek jako Marker´s Mark, Booker´s či další. Dokonce i James Bond si, v knize (ne ve filmu) Diamanty jsou věčné, dopřál klasický americký bourbon s vysokým podílem kukuřice Old Grand-Dad.
Whisky nebo whiskey
Neexistuje úplně přesné a vždy platné pravidlo, jak tato slova používat. Někdy jsou považována za synonyma. Odborníci ale nejčastěji zastávají názor, že whisky je výhradně ta vyráběná ve Skotsku. Všechno ostatní je whiskey.
Nejčastějším důvodem, proč zákazníci sahají po bourbonu je jeho nasládlá chuť, za kterou je zodpovědná právě kukuřice. Tato whiskey musí zrát výhradně v sudech z amerického dubu, které se ale smí použít jen jednou, díky tomu lze v chuti cítit vanilku, karamel a možná lehké kouřové tóny. Ale, jak píše například server The Whisk(e)y Wash: „Naštěstí několik světových lihovarů zvládlo vytvořit podobné chuťové profily pomocí inovativních technik. Tyto alternativy poskytují srovnatelné chuťové zážitky a zároveň – s ohledem na možnou celní válku – potenciálně také lepší hodnotu za vaše peníze.“ Zajímavé je, že hned několik tipů pochází z Kanady.
Crown Royal (Kanada)
Jedna z kanadských whiskey, která je dostupná i v Evropě, navíc – ač poměrně kvalitní – celkem cenově dostupná. Vychází z americké tradice, ale už do roku 1939 se míchá v Kanadě. Užít si zde můžete jemnou, vanilkovou chuť se stopou karamelu, ovšem s tóny dubového sudu na pozadí. Díky tomu všemu možná zapomenete, že nepijete bourbon.
whiskey/whisky, ilustrační obrázek FOTO: Image by Eduard Reisenhauer from Pixabay
FOTO: Image by Eduard Reisenhauer from Pixabay
Bain’s Cape Mountain (Jihoafrická republika)
Jihoafrická republika nepatří mezi velmi známé producenty whiskey. Ale díky historické vazbě na Velkou Británii, i tady najdeme nejen skvělá vína (mimochodem, s přehledem zastoupí ta kalifornská), ale i několik zajímavých palíren. Navíc, tahle whiskey je vyrobena výhradně z kukuřice, takže je to skutečný bourbon. Zraje výhradně v dubových sudech po bourbonu a v chuti najdete opět karamel, vanilku, ale také kokos. Dokonce i prémiovým bourbonům šlape na paty.
Kavalan Solist ex-Bourbon (Tchaj-wan)
Opravdu exotická destinace nabízí něco pro opravdové milovníky whiskey. Tentokráte jde o single malt whiskey (z jedné palírny), která si skutečně zaslouží superlativy. Ostatně, posbírala několik cen po celém světě. Také v tomto případě se můžete těšit na sladší, možná ovocné tóny, a protože opět zraje v sudech po bourbonu, také typický dubový nádech tady nechybí. V chuti a vůni najdete kokos, mango, ananas, ale samozřejmě i vanilku.
Redbreast 12 Year Old (Irsko)
Když je řeč o alternativách bourbonu, nelze vynechat irskou whiskey. Ta je díky typické trojité destilaci také velmi jemná a kulatá. Single pot still whiskey zraje v kombinaci sudů po bourbonu, ale na nějakou dobu se přelévá i do sudů po cherry. Tím se stane ještě jemnější a získá mírně nasládlý dozvuk. V chuti vás překvapí výrazně sladké tóny ovoce, dubu a jemné koření.
Jameson Black Barrel (Irsko)
V Česku největší irská destilérka zaostává za konkurenční Tullamore Dew. Pro je český trh druhým největším na světě po Německu. Kromě masové, spíše průměrné, produkce umí ale v Jamesonu vyrobit i některé zajímavé kousky. To je případ Jameson Black Barrel, který je považován za vůbec nejlepší současnou irskou whiskey. Zraje v sudech po bourbonu a čersrvě vypálenými dubovými sudy, čímž připomíná whiskey z Tennessee. V chuti i vůni tentokráte výrazně vyčnívá vanilka, ale rychle se přidávají ořechové a kořeněné tóny. Klidně byste si vsadili, že tohle je Jack Daniel´s.
Jak je to se sudy?
Již před pár desítkami let si lobby amerických dřevařů protlačila zákon, podle kterého se každý sud na bourbon smí naplnit jen jednou. Jakmile se whiskey stočí, znovu se již použít nedá. Toho využívají výrobci whisky i whiskey ve zbytku světa. Použité sudy jsou totiž levnější než nové, Skotové přitom tvrdí, že whisky je nejlepší při druhém či třetím naplnění.
Forty Creek Barrel Select (Kanada)
A ještě jednu kanadskou whiskey se vyplatí zařadit. Forty Creek Barrel Select je výrobnou volbou i pro začátečníky, její projev je velmi zaoblený, harmonický a hladký. Někomu se může vybavit i sladkost máslového dortu. Stačí ji jemně poválet po jazyku a brzy zachytíte tóny vanilky, karamelu, zlehka se přidá také ovoce.
Glenfiddich 14 let starý Bourbon Barrel Reserve (Skotsko)
Jaký by to byl výčet, pokud bychom vynechali skotskou whisky? V tomhle případě jde navíc o skutečná skvost. Vždyť Glenfiddich patří do klasické šestice skotských whisky a obecně je řazen na úplnou špičku. I sám o sobě je čtrnáctiletý Glenfiddich téměř snovým zážitkem pro každého milovníka whisky. V tomto případě ale zrála v sudech po bourbonu a byla původně namíchána speciálně pro americký trh. Finishing totiž probíhá ve vypálených sudech z amerického dubu, tak jak to dělají v Tennessee. Jedná se o naprosto unikátní fůzi skvělé skotské s americkou whiskey. Těšit se můžete na vanilkovou sladkosti spolu