
Malá pekárna FOTO: Jana Bergerová / se souhlasem
FOTO: Jana Bergerová / se souhlasem

Vystudovala ekonomii a celý život strávila v korporátním prostředí luxusních hotelů. Naďa Pohlreichová si před pěti lety otevřela vlastní cukrárnu s názvem Malá pekárna, kde pečou tradiční sladké pečivo inspirované českými, rakouskými i francouzskými chutěmi. Nejoblíbenější je však makový dort od Nadiny pratety. Vrchní cukrářka má za sebou dvanáct let praxe v Next Door by Imperial.
Dlouhá léta v prostředí luxusních hotelů, jako je Four Seasons nebo Alcron, dala Nadě Pohlreichové návod na provoz, servis i nabírání nových zaměstnanců. Práce na vysokých pozicích však vyžadovala přesčasy a znamenala hodně stresu. Odreagováním a odpočinkem se jí stalo pečení. „Pekla jsem po večerech nejprve pro známé a později i pro tři malé kavárničky v Praze,“ vzpomíná Naďa. Největší motivací pro otevření vlastního podniku byl podle jejích slov útěk z korporátu.
Nejprve si před pěti lety otevřela výrobnu v Komořanech, kde společně s cukrářkou Denisou Neprašovou pekly pro několik dalších kaváren. „Pracovaly jsme, jak se říká, na koleni. Přes den jsme pekly, odpoledne a po večerech jsem zpracovávala administrativu a zároveň rozvážela zákusky do kaváren,“ popisuje. Ze dne na den měla úplně jiný rozpočet i harmonogram. „Najednou jsem místo meetingu jela ráno do obchodu nakoupit dobroty. Nesmírně mě to bavilo,“ usmívá se Naďa. Pak přišel covid, který k nim díky krabičkám s pečivem přitáhl pozornost. „Zpočátku jsme rozvážely zdarma do nemocnic. Později si lidé zvykli objednávat sladké krabičky i domů.“
S nárůstem poptávky se zvýšila i chuť po vlastním prostoru. Když se naskytla příležitost k otevření cukrárny v Letech u Dobřichovic, neváhala. „Denisa i já bydlíme nedaleko, tudíž nebylo o čem přemýšlet,“ říká. Dvoučlenný tým se postupně rozrostl na dvacetiosmičlenný. Vrchní cukrářkou a společnicí ve firmě se stala Denisa, kterou Naďa poznala díky bývalému manželovi. Pracovala totiž dvanáct let v restauraci Zdeňka Pohlreicha Next Door by Imperial. „Seznámil nás můj syn Honza. Líbil se mi její přístup k pečení, hezky postaru,“ vysvětluje Naďa. Koncept Malé pekárny vymyslely společně. Tradice a lokální suroviny jsou základním kamenem cukrárny.
Koláče, frgály a makovec
I když by jméno cukrárny mohlo napovídat něco jiného, zaměřují se spíše na zákusky. „Ze začátku to bylo trochu matoucí,“ přiznává majitelka, nicméně název se chytil. V Malé pekárně dnes najdete tradiční sladké pečivo s českými, rakouskými i francouzskými kořeny. „Každý den máme plný pult českého pečení, jako jsou koláče, frgály a bábovky,“ popisuje Naďa. Kromě toho pečou denně okolo dvaceti různých zákusků. Základní surovinou je máslo, jehož cena se v posledních měsících stala nejen pro cukrárny problematickou. „Snažíme se udržet takovou tu magickou hranici maximálně sta korun za zákusek, ale u jednoho jsme ji už museli překročit,“ říká majitelka.
Inspirace rakouským pečením pochází už z Nadina dětství. Její prateta pocházela z Rakouska, kam za ní občas jezdívala. Právě ona jí předala recept na makový dort, který je nejpopulárnějším produktem Malé pekárny. „Chutná jako maková náplň, a navíc je bezlepkový. Víc neprozradím,“ usmívá se. Hlavní je podle ní kvalitní mák, který není smíchaný s technickým, což se u některých dodavatelů stává. Kromě zákusků peče Nadin tým i dorty na míru. „Nejpopulárnější jsou dětské dorty s figurkami. Jednou jsme dokonce pekli pánský dort pro ředitele pobočky Rolls Roys v Česku, v černé barvě, se zlatými aplikacemi a modelem auta,“ říká.
Pokud hledáte veganské dobroty, není Malá pekárna pro vás. „Nabízíme čtyři druhy bezlepkových zákusků, ale zbytek pečeme tradičně. I když chápu některé požadavky, nechci dělat dort bez cukru, bez mléka a bez vajíček,“ vysvětluje Naďa. Malá pekárna má své stálé zákazníky, jež tvoří převážně obyvatelé sousedních vesnic. Na něco sladkého, nebo třeba na snídani ale jezdí i lidé z Prahy a okolí, kteří si tím zpříjemňují výlet na nedaleký hrad Karlštejn. „V okolí Berounky je krásná příroda, která v létě láká cyklisty. Ti si k nám jezdí doplňovat cukry,“ říká Naďa.
Nadina role v cukrárně se za ta léta proměnila. „Pečení jsem nechala profíkům a sama se starám hlavně o dodavatele a administrativu,“ vysvětluje. Momentálně dodávají do dvou kaváren, a to do Pelíšku v Radotíně a Café Oppidum v Dolních Břežanech. Po franšíze ale netouží. „Vracela bych se pak zpět do korporátního koloběhu, z něhož mi trvalo se vymanit.“