
Ilustrační foto FOTO: AdobeStock
FOTO: AdobeStock

Zdražování se pochopitelně nevyhýbá ani potravinám. Proto je třeba při tvorbě domácího jídelníčku dobře zvážit, nejen to, jaké zboží nakoupit, ale zamyslet se i nad tím, jakou strategii budete při pořizování zásob praktikovat. Existuje spousta možností, jak ušetřit a přitom neošidit své chutě.
Mnohé britské servery dlouhodobě doporučují zákazníkům, jak v době, kdy jídlo skokově zdražuje, nakupovat za málo peněz a třeba zkusit i pokrmy udělat o něco zdravější.
Jako už zažitá věc se bere nakupování podle akčních letáků či slevových akcí. Ačkoliv se tento způsob chování zákazníků v supermarketech často spojoval převážně s důchodci, dnes je využívání slev ve velkém tradičním způsobem nakupování.
A proč ne, když se tak dají levněji koupit třeba trvanlivé potraviny, které mají dlouhou dobu expirace. Dejte si ovšem pozor, abyste nenakupovali třeba v akcích typu 2+1 zdarma potraviny, které nezvládnete spotřebovat do doby, kdy “projdou”.
Naučte se používat v kuchyni sezónní zeleninu a ovoce, nejen, že si daleko víc pochutnáte, ale také ušetříte. Pokud je něčeho hodně, logicky to přeci stojí méně peněz. Při výběru například uzenin dávejte pozor na cenu, která je stanovena na 100 g. Podle ní srovnávejte s obdobnými výrobky.
Než vyrazíte na nákup, dobře si rozmyslete, co skutečně potřebujete nakoupit. Není od věci si například udělat týdenní jídelníček, podle nějž budeme přesně vědět, co jdeme nakupovat. Když v obchodě odoláme zdejší lákavé nabídce a nepřidáme do košíku nic navíc, věřte, že postupně začnete vnímat, že vám v peněžence zbývá větší hotovost nebo váš účet tolik netrpí.
Pro úspory je důležité, aby si vaše rodina zvykla jíst společně stejné jídlo. Nic takového, že si děti vymyslí vlastní večeři a rodiče budou jíst něco jiného. Tím neušetříte. Pokud jídla uvaříte moc a nikdo už na něj v danou chvíli nemá chuť, okamžitě ho dejte zamrazit.
Pokud máte pocit, že utrácíte až moc financí za maso, zkuste jej zkombinovat s luštěninami. Třeba fazole nebo čočka jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin a železa, ale dokáží v kombinaci s masem zvětšit objem jídla, aniž by porce musely být plné masa.
A nezapomeňte ani na troubu. Je totiž zbytečně drahé v ní péct pouze jeden pokrm.