Stovky tisíc vyletěly oknem. Když provozovatelé hospod a restaurací v roce 2010 investovali nemalé peníze do oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor, netušili, že vše nakonec bude úplně jinak.
Senát schválil zákon o ochraně zdraví. K zákazu kouření, který je jeho součástí, tak chybí už jen podpis prezidenta. Úplný zákaz kouření v hospodách a restauracích by mohl začít platit už v polovině letošního roku.
Nehoráznost a další zbytečný zásah do podnikání, zlobí se restauratéři. Podle Vlastimila Žáčka, majitele zavedené restaurace v Ústí nad Labem, zákon dokonce negativně ovlivní výtoč piva. „Lidé si raději koupí pivo v supermarketu a budou pít doma. Nevím, proč poslanci nenechají každého rozhodnout, jestli chce jít do kuřáckého či nekuřáckého,“ reaguje hostinský. „Sami máme dvě ze tří místností nekuřácké, dělali jsme i stavební úpravy. Plošný zákaz je podle mě zbytečným omezováním,“ zlobí se Žáček.
Za omezování svobody podnikání považuje zákaz kouření i Pavel Jindra, vedoucí provozu českobudějovické restaurace Metropol. Sám jsem nekuřák, ale v hospodě pracuji čtyřicet let, takže jsem na kouř zvyklý. Když už si lidé nebudou moci zapálit v hospodě, tak kde?“ ptá se provozní.
Zákaz kouření se ale nebude týkat jen hospod a restaurací. Kouřit se nebude ani na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy, v zoologických zahradách či ve vnitřních zábavních prostorech. Někteří ale restrikce vítají. „Tento zákon a jeho aplikace znamená zvýšení komfortu pro naše hosty nekuřáky a v mnoha případech i kuřáky,“ kvituje změny manažer pražského klubu Roxy Jaroslav Stanko. Ani on však nemůže být spokojen stoprocentně. „Zákon bych vítal, kdyby neobsahoval některé diskutabilní prvky týkající se regulací a nových povinností provozovatele ve věci nabízení a konzumace alkoholu,“dodává manažer.
Součástí zákona o ochraně zdraví je totiž i omezení prodeje a podávání alkoholu. Novinkou je například zákaz nalévání alkoholu podnapilým osobám.