Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se ve čvrtek na svém twitterovém účtu věnoval pražskému primátorovi. Ten se totiž zprotivil vysokým čínským představitelům, kteří Zdeňka Hřiba označili za důvod zhoršených vztahů mezi Českou republikou a Čínou.
Hřib přitom pouze napravil chybu, kterou udělala jeho předchůdkyně Adriana Krnáčová. Ta totiž v předklonu nejen před svým stranickým šéfem Babišem, ale také před Číňany nechala v partnerské smlouvě mezi Pekingem a Prahou článek, v němž naše hlavní město uznává politiku jednotné Číny.
O tom si ovšem Hřib evidentně myslí své, a proto letos neváhal a na magistrátu nechal vyvěsit vlajku Tibetu. To se v Asii setkalo s velkou nelibostí a primátor Prahy se dostal na seznam nepřizpůsobivých.
Největší rozruch to samozřejmě způsobilo na Pražském hradě, jehož osazenstvo funguje téměř jako čínský konzulát. Minimálně v tom, jak za zájmy této země prezident a jeho spolupracovníci bojují.
Není tedy divu, že další hysterické výlevy hradního mluvčího směřovaly na Zdeňka Hřiba. Ten se však nenechal vykolejit a reagoval přesně tak, jak je na sociálních sítích Jiřího Ovčáčka poslední dobou zvykem.
Hradní úředník na Twitteru napsal: „Neomarxistický The Guardian už vůdce pražské ideové úderky za protičínské tažení pochválil. Další pochvalu lze očekávat za přirovnání Mariánského sloupu ke Stalinovu pomníku. To je reálná politika ,pokrokového‘ vedení Prahy.“
Místo stejně vypjaté reakce se ovšem dočkal receptu, který ve své kuchařce zřejmě ještě neměl. „V posledních dnech pršelo, houby rostou. Doporučuji smaženici, třeba na čínský způsob,“ píše Hřib a hned dodává, jak na to.
„Na plátku kousku špeku osmažíme cibulku. K té přidáme pár výhonků bambusu, lusků, sójovku, pokrájené a krátce předvařené a okapané houby, orestujeme, dochutíme solí, pepřem a dál už to znáte,“ nabídl primátor Ovčáčkovi návod, jak si vyrobit houbovou pochutinu.
V posledních dnech pršelo, houby rostou. Doporučuji smaženici, třeba na čínský způsob.
Na plátku kousku špeku osmažíme cibulku. K té přidáme pár výhonků bambusu, lusků, sójovku, pokrájené a krátce předvařené a okapané houby, orestujeme, dochutíme solí, pepřem a dál už to znáte.
— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) July 18, 2019