Osvícená vláda v čele s Andrejem Babišem a Alenou Schillerovou přinesla neskutečný zmatek do toho, jak má být účtováno pivo. Je za tím snaha vše zkomplikovat, především život podnikatelům, pivo levnější nebude, buzerace přibude. Taková slova zaznívají nejčastěji v souvislosti s novelou účtování DPH u piva, která začne platit 1. května. Ale co když je to všechno jinak a vláda chce, aby hospodští a pivaři více přemýšleli? Nové nařízení totiž přináší spoustu rébusů a hádanek. Pojďme se na některé podívat. Raději přikládáme tabulku od skupiny Radostné Česko, která výrazně pomůže s řešením.
A teď ty rébusy:
Jak zaúčtovat pivo načepované do sklenice v hospodě se zázemím, které si ale host vezme ven, když půjde „na cigáro“?
Jak zaúčtovat pivo, které si host nechá načepovat do kelímku v hospodě se zázemím, chce odejít, ale ve dveřích narazí na kamarády a posadí se s kelímkem v interiéru hospody?
Když přijdou čtyři kamarádi k venkovnímu stánku s pivem, jeden chce malé pivo do kelímku, druhý velké pivo do skla, třetí si objedná nealko pivo čepované do kelímku a čtvrtý si dá alko pivo, které má hospodský v lednici v plechovce, ale tento zákazník nechce k plechovce kelímek ani skleničku, bude pít z plechovky. K tomu si pánové objednají jedny žvýkačky a čtyři preclíky, které hospodský sám vyrobil ve své kamenné hospodě s kuchyní a na tuto venkovní akci je přivezl? Co má takový hospodský udělat?
Je totéž čepované pivo do džbánku a do petky?
Jak účtovat pivo čepované do petky u venkovního stánku, se kterým se zákazník posadí do trávy kousek od stánku a drze si ho postupně přelévá do svého skleněného půllitru, který večer předtím ukradl v jiné kamenné hospodě?
Jak zaúčtovat pivo, které si zákazník nechá natočit v kamenné hospodě do sklenice, ale nenápadně s ním uteče domů, aby měl hezký půllitr na venkovní akci, kam se chystá další den?
Jak zaúčtovat pivo, které kamarádi koupí oslavenci a nechají mu do něj nalít panáka pepermintového likéru, protože má narozeniny?
Co když si host objedná v kamenné hospodě se zázemím nealko pivo v plechovce s tím, že ho bude pít z plechovky, ale po prvním napití požádá hospodského o skleničku?
Tak jak jste dopadli? Závidíte hospodským, do jaké situace je Babiš a Schillerová nahnali? Zbývá jen zauvažovat nad tím, zda tento jejich systém není až příliš jednoduchý. Je tu spousta možností, jak ho ještě vylepšit, co třeba, že by měl jinou cenu zákazník plátce DPH a jinou neplátce DPH? A neměla by mít dvanáctka jinou sazbu DPH než desítka? A co kdyby měli výčepní zakázáno nalévat těm zákazníkům, kteří mají dluh u finančáku?
Stále je co vylepšovat!