Každý týden se do nich zapojí tisíce lidí. Několikačlenné týmy přátel, kamarádů i kolegů vyrážejí pravidelně do svých oblíbených hospod i barů po celém Česku, aby si užily spoustu legrace a zdravé rivality při zábavné vědomostní soutěži. Záběr otázek je velmi široký. Od historie, zeměpisu, vědy, sportu nebo přírodopisu až po hudbu, filmy, seriály i aktuální témata. Řeč je o takzvaných hospodských kvízech, které se v posledních letech rozšířily pod různými značkami po celém Česku.
Fenomén hospodských kvízů, v tomto případě spíše pub quizu, se začal psát ve Velké Británii, kde se zakrátko staly součástí tamní kultury. Historie spadá až do poválečného období, předpokládá se nicméně, že prvními organizátory byli o něco později Tom Porter a Sharon Burnsová. Jejich společná firma začala tvořit kvízy v 70. letech minulého století. Cílem bylo vytvořit lidem zábavu při pravidelných návštěvách hospod, a to především ve dnech s nižší návštěvností.
Popularita kvízů firmy Burns and Porter vzrostla natolik, že z původních asi třiceti hrajících týmů jich bylo během několika let deset tisíc týdně. A dynamika pokračovala dál. Například podle studie z roku 2009 se v zemi konalo 22 445 pravidelných hospodských kvízů. Dodnes platí, že tamní podniky mají šanci na přežití pouze za předpokladu, že nabízejí dobré pivo, šipky nebo kvízové večery.
Na cestě do Česka
Do Česka se fenomén dostal o desítky let později. Poprvé se hospodské kvízy začaly pravidelně objevovat zhruba před…
Přečetli jste část exkluzivního obsahu
pro předplatitele .
Celý obsah je dostupný pouze pro digitální a kombinované předplatitele.
Pokud chcete mít přístup k celému článku, přihlaste se prosím.