Zájem o ukrajinskou kuchyni v Česku raketově roste. Vyplývá to z dat doručovací společnosti Foodora. Popularitu ukrajinských jídel potvrzuje fakt, že v červnu letošního roku vzrostl počet objednávek z ukrajinských restaurací meziročně o 442 procent.
Ukrajinská gastronomie se nyní v Česku těší historické popularitě, a to nejen v Praze, ale také v dalších regionech. Aktuální trend zřejmě souvisí se stále silnějším ukrajinským kulturním vlivem v naší zemi. Řada ukrajinských podnikatelů si zde již otevřela vlastní restaurace, v nichž poskytují nejen svým krajanům autentickou ukrajinskou kuchyni.
„Růst zájmu o východní kuchyni, zejména ukrajinskou, je zcela mimořádný. S tímto trendem se zvyšuje i počet ukrajinských restaurací v Česku – meziročně o 242,86 procenta. Tento vývoj dokazuje, že ukrajinská komunita má výrazný vliv na český gastronomický trh a čeští zákazníci se rychle učí oceňovat její tradiční pokrmy,“ vysvětluje na webových stránkách společnosti Foodora její generální ředitel Adam Kolesa.
Mezi Čechy patří k nejoblíbenějším ukrajinským pokrmům boršč, čebureky, syrniky, pelmeně či varenyky. Podle statistik si lidé nejvíce objednávají tento druh kuchyně z Ukrajinského bistra. Na druhém místě je pak Pelmeňárna a na třetím Moje Ukrajina. Všechny zmíněné podniky se v rámci hodnocení mohou těšit z převážně pozitivních reakcí.
Nikoho asi nepřekvapí, že rostoucí popularita ukrajinských jídel je v přímé úměře s nárůstem počtu Ukrajinců v Česku. Podle informací ministerstva vnitra žilo na konci čtvrtletí 2024 na našem území 536 558 Ukrajinců.