Během srpna vyrazili zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy na 138 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Celkem byli nuceni rozdat 26 pokut za 189 tisíc korun. Jeden podnik pak rovnou na místě zavřeli.
Kontroly v hlavním městě prováděli pracovníci z odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání. Sedmnáct ze 138 kontrol bylo zahájeno na základě stížností na nedostatečnou provozní hygienu. Lidé pak také upozorňovali na zápach z grilů a udíren.
„Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 26 finančních sankcí v celkové výši 189 000 korun. Ve třech případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Dále byla vydána 2 opatření nařízení provedení sanitace a 1 opatření k okamžitému uzavření provozovny,“ sděluje pražská hygiena na svých webových stránkách.
Hygienici dále tvrdí, že 35 kontrol bylo provedeno kvůli zdravotním problémům po požití pokrmu. V 16 případech se prý tento podnět stal oprávněným.
Největší nedostatky prý byly v provozovnách stravovacích služeb zaznamenány v provozní a osobní hygieně, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací a také ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory.
Jako problematické se pak údajně často ukázalo také skladování potravin, označování rozpracovaných pokrmů, dodržování postupů na zásadách systému analýzy rizik a stanovení kritických kontrolních bodů při výrobě potravin.
Pracovníci hygieny prý často ve skladu potravin nacházeli pavučiny, pod pracovními stoly v kuchyni pak silně znečištěnou podlahu a v lednicích potom špínu. K vidění byl také namražený mrazák, který byl napěchovaný potravinami různého druhu.