Tvrzení Andreje Babiše o tom, že elektronická evidence tržeb nebude mít dopad na zákazníky, se ukazují jako nepravdivá. Podle Českého statistického úřadu se totiž po zavedení EET zvýšily ceny v restauracích, které nástroj ministra financí postihl. Průměrně se jedná zhruba o tři procenta. Hosté si tak připlatí za svíčkovou, víno, colu nebo i kávu.
Restauratéři podle průzkumu zdražili jídla o několik korun, za pivo si zákazník připlatí necelou korunu. Jak informuje server Aktuálně.cz, běžně není změna cen směrem nahoru v prosinci běžná. „V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění,“ potvrdil analytik společnosti Deloitte David Marek.
V praxi to znamená, že například populární svíčková stoupla z 70,18 koruny na 73,64, za guláš si v průměru host připlatí korunu, rybí filé podražilo téměř o tři koruny. Podle statistického úřadu si na populární obědové menu lidé musejí připravit o dvě koruny víc.
Nárůst se kromě potravin projevil i u alkoholických nápojů. Kromě zmíněného piva se dotkl i vína. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny. Nealkoholické nápoje jsou nyní dražší o zhruba 3 procenta. Například Coca-Cola stojí o 3,8 procenta více a klasický „turek“ o 2,7 procenta.
Překvapivě došlo i zlevnění, a to u fastfoodů. Párek v rohlíku i grilované kuře si nyní mohou občané koupit za nižší cenu. Je zajímavé, že obě tyto komodity hojně do prodejen rychlého občerstvení dodává Babišův zemědělský koncern Agrofert.