Jeden z oblíbených vinných barů v centru Prahy dnes zavírá. Jde o Vinograf u Karlova mostu. Společnost, která podnik provozuje, už nemůže počítat ztráty, které jí vznikají kvůli vládním opatřením. „Pomoc vlády pro podniky našeho typu byla pouze deklarovaná, reálně nebyla využitelná a všechno nasvědčuje tomu, že nebyla míněna ani vážně,“ říká spolumajitel Vinografu Jan Horešovský. Ten se na twitteru obrátil na členy vlády, aby mu poradili, jak má udržet firmu a práci pro zaměstnance.
Jan Horešovský rozepsal informaci pro vládu v několika bodech. Dopis pro Andreje Babiše, Alenu Schillerovou, Karla Havlíčka a Romana Prymulu přinášíme v neupravené podobě.
„Máme dvě provozovny v Praze: u Karlova mostu a na Novém Městě. Zítřejším dnem (pátek) zavíráme provoz u Karlova mostu, a to z těchto důvodů:
1. Standardní provozní doba 16–24 se redukuje na 16–20, což znamená pokles tržeb o 80 %, což je hluboce pod fixními náklady.
2. V září lehce oživená návštěvnost klesne v této turismem zdevastované lokalitě na nulu.
3. Závazky vůči dodavatelům a partnerům, které se v období březen–červenec nakumulovaly, nemáme z čeho uhradit.
4. Pomoc vlády pro podniky našeho typu byla pouze deklarovaná, reálně nebyla využitelná a všechno nasvědčuje tomu, že nebyla míněna ani vážně.
5. Externí financování bankou nám bylo odmítnuto přesto, že naše ekonomická historie je zdravá, tj. kladná, což pro obor gastronomie není u bank žádný argument. Rád bych se Vás proto zeptal na několik otázek:
A) Proč jste včas nezajistili funkční záchranné programy pro fatálně poškozené firmy a podniky, o jejichž stavu a situaci máte od svých úřadů detailní informace?
B) Proč jste promarnili letní čas na přípravu na tuto situaci, o níž jste věděli Vy i vládou angažování odborníci, jejichž názory a předpovědi jsou veřejně známé a nyní se potvrzují?
C) Kdo a jakým způsobem se postará o zaměstnance z gastronomie, jejichž příjmy se skládají převážně z kombinace nízkých mezd, příjmů z dohod o provedení práce a spropitného, což je systém, který znáte a dlouhodobě akceptujete, nic s tím neděláte, přestože víte, že není v silách žádného jednotlivého subjektu z konkurenčních důvodů tuto praxi změnit?
D) Jaké dostatečné kompenzace připravujete?
E) Budete nadále ve smlouvách o poskytnutí státní pomoci vydírat poškozené subjekty tím, že budete pomoc podmiňovat podpisem vzdání se práva na náhradu škody?
F) Kdy začněte veřejnosti poskytovat tvrdá data, jen na základě kterých lze provádět analýzy a činit kvalifikovaná rozhodnutí? Máte je vůbec? A proč je nezveřejňujete, abyste přinejmenším zabránili těmto otázkám a podezřením?
Vážení, také bych rád zmínil druhou provozovnu. Je to jeden z nejlepších vinných barů v ČR a patnáctý nejlepší podnik tohoto typu v Evropě. Jsme špičková gastronomie s teplou kuchyní, nejsme žádný noční klub a naši hosté nepijí z jedné nádoby brčkem. Rád bych, abyste činili rozdíly mezi různými druhy podniků a neposuzovali je paušálně. Po dnes ohlášených opatřeních budeme pokračovat jen díky obědům, z nichž však tržby kvůli návratu hostů do režimu home office zásadně klesají. Zaměstnáváme zhruba dvacet zaměstnanců, jimž už osmý měsíc podstatně redukujeme příjmy. Jste jistě kvalifikovaní a odpovědní lidé, a proto Vás prosím o radu, jak máme dále postupovat, abychom zachránili naše živobytí, investice a práci lidem. Dále Vás žádám o odpovědi na moje otázky, na které ale nečekám jen já, nýbrž celá gastronomie a veřejnost. Proto promiňte, že nepřijmu žádné případné pozvání na kávu od pana Babiše, nýbrž na odpovědi čekám veřejně. Děkuji.“