Skladba našeho jídelníčku může velmi ovlivnit nejen naši váhu, zdraví, ale také riziko úmrtí. Některé potraviny totiž přímo ovlivňují délku našeho života. Stačí si však dát pozor na pár detailů a můžeme například předejít úmrtí v mladém věku.
Speciálně lidé, kteří trpí cukrovkou (v České republice jich může být až přes jeden milion), by si měli dávat pozor, co si servírují k večeři. Jak píše britský deník The Sun, největší hrozbou jsou mleté maso a uzeniny.
Podle speciální studie lidé, kteří si k večeři dopřávají tyto potraviny, čelí výrazně vyššímu riziku srdečních onemocnění. Tuk ve zmíněných jídlech může vyvolat otok cév a zvýšit tepovou frekvenci. Kvůli tomu se přes noc zvyšuje nechtěný tlak na srdce.
Mezi jídla nebezpečná pro diabetiky patří například slanina, hamburgery, šunka či oblíbené smažené nugety. Místo toho by měli lidé s cukrovkou volit k večeři spíše zeleninu a sklenici mléka.
„Výživová doporučení pro diabetiky by měla v budoucnu zahrnovat optimální dobu konzumace potravin,“ sdělil dr. Qingrao Song z Harbin Medical Univerzity v Číně. „Zjistili jsme, že konzumace brambor dopoledne, celozrnných obilovin odpoledne, zeleniny, mléka a některého druhu masa večer je u lidí s cukrovkou spojena s vyšším dožitým věkem,“ dodal.
Podle lékaře je kromě doby, kdy se lidé stravují, důležitá také velikost porcí. Studie publikovaná v časopise The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism také zjistila, že riziko srdečních příhod bylo vyšší u lidí, kteří si pozdě večer dopřávali bílé pečivo.