Zatímco ministr zemědělství Miroslav Toman začal rázně řešit dvojí kvalitu potravin a hrozí velkými pokutami za rozdílné druhy zboží, zkažené maso už ho nezajímá. Přestože se na našich pultech dlouhodobě objevuje problematické a zdraví škodlivé maso, se kterým jsme bojovali i letos, není to v současnosti prioritou ministra, který si potřebuje dělat dobré jméno na líbivém tématu.
Po kontrolách zkaženého, nebo dokonce salmonelou nakaženého masa, se slehla zem. Nebo se o nich minimálně přestalo mluvit. Možná i proto, že by stále ukazovalo, že si nevážíme vlastního zdraví a raději ušetříme než bychom si připlatili za kvalitu. Právě nízká cena od dodavatele totiž nutí obchodníky kupovat levnější a třeba méně kvalitní maso, o něž je poté u zákazníků zájem.
Tento nešvar naši zemi trápí již několik let, ale nezdá se, že by s tím chtělo ministerstvo zemědělství něco dělat. Kromě toho, že závadné polské potraviny před časem prezentovalo na svých facebookových stránkách.
Přehled zachyceného problematického masa, dovezeného do ČR z Polska (zdroj Ministerstvo zemědělství ČR):
2013 – Koňské maso
Veterináři objevili výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.
2013 – Kuřecí maso
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájila mimořádnou kontrolní akci v prodejní síti se zaměřením na obsah reziduí antibiotik v drůbeži, zejména v kuřecím mase původem z Polska. SZPI tak reagovala na zjištění dozorových orgánů na Slovensku a na zprávy z polských médií, která přinesla informaci, že řada drůbežích farem v Polsku používá farmaka nelegální v Evropské unii, nebo legální farmaka používá způsobem, který nezaručí, že koncentrace reziduí antibiotik ve výsledném produktu vyhoví zákonným limitům.
2013 – Kuřecí maso
Potravinoví inspektoři zjistili dvou až trojnásobné překročení limitu pro výskyt rezidua antibiotika doxycyklin.
2013 – Kuřecí prsní řízky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila vyšší podíl vody, než povoluje příslušná legislativa.
2014 – Párky
Laboratorní analýza prokázala u potraviny přítomnost alergenu sója v množství 5 061 miligramů na kilogram. Vzhledem ke skutečnosti, že přítomnost sóji nebyla na obalu vyznačena, jedná se o potravinu, která může ohrozit zdraví osob s alergií na uvedenou složku. Zjištěné množství sóji dále významně překračuje koncentraci, kterou by bylo možné považovat za neúmyslnou technologickou chybu při výrobě.
2016 – Vepřové maso
Laboratorním rozborem Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.
2016 – Kančí maso
Veterinární prohlídka ve zvěřinovém závodě odhalila nebezpečného parazita svalovce v těle divočáka dovezeného z Polska.
2016 – Vepřové mleté maso
Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.
2016 – Kuřecí maso
Veterináři v odebraném vzorku zjistili nevyhovující poměr vody a bílkovin. Jednalo se o zásilku o celkové hmotnosti 300 kg.
2017 – Hovězí a drůbeží maso
2 tuny hovězího a 3 tuny drůbežího masa nebyly oznámeny veterinární správě nejméně 24 hodin před příchodem do provozovny.
2017 – Kuřecí maso
Na českém trhu se objevila zásilka 3,6 tun chlazeného kuřecího masa obsahující bakterie Salmonella.
2017 – Kuřecí kebab
Nepovolené použití glutamátu sodného v zásilce o hmotnosti 4 965 kg.
2017 – Kuřecí řízky
Veterináři zjistili přítomnost nebezpečných baktérií rodu Salmonella v zásilce 300 kg.
2017 – Vepřový gyros
Polotvar v množství 90 kg obsahoval nepovolené přídatné látky polyfosfáty.
2017 – Gyros a špíz
Výrobky obsahovaly látky, jejichž použití pro tento druh produktů evropská legislativa nepovoluje. Navíc jejich přítomnost nebyla na etiketách uvedena. Jednalo se o fosforečnany zvyšující vaznost masa pro přidanou vodu a dále zvýrazňovač chuti – kyselinu glutamovou.
2019 – Hovězí maso
Do ČR se dostalo 300 kg hovězího masa z problematických polských jatek, kde poráželi nemocné krávy.
2019 – Hovězí maso
700 kg které bylo skladováno ve Středočeském kraji u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.
2019 – Drubeží a vepřové maso
320 kg problematického masa, obsahující salmonelu.
2019 – Hovězí maso
Další várka masa patrně nakaženého salmonelou obsahovala 1164 kg hovězího masa.
2019 – Kuřecí maso
Státní veterinární zpráva zabavila 1200 kg problematických mražených kuřecích stehen.
2019 – Kuřecí maso
Další čtyři a půl tuny zmraženého masa s podezřením na obsah salmonely se našel na Olomoucku.
2019 – Drůbeží maso
Čtyři tuny závadného mraženého drůbežího bylo objeveno v lounském skladu společnosti Gastroplus.