Zatímco ministr zemědělství Miroslav Toman začal rázně řešit dvojí kvalitu potravin a hrozí velkými pokutami za rozdílné druhy zboží, zkažené maso už ho nezajímá. Přestože se na našich pultech dlouhodobě objevuje problematické a zdraví škodlivé maso, se kterým jsme bojovali i letos, není to v současnosti prioritou ministra, který si potřebuje dělat dobré jméno na líbivém tématu.

Po kontrolách zkaženého, nebo dokonce salmonelou nakaženého masa, se slehla zem. Nebo se o nich minimálně přestalo mluvit. Možná i proto, že by stále ukazovalo, že si nevážíme vlastního zdraví a raději ušetříme než bychom si připlatili za kvalitu. Právě nízká cena od dodavatele totiž nutí obchodníky kupovat levnější a třeba méně kvalitní maso, o něž je poté u zákazníků zájem.

Tento nešvar naši zemi trápí již několik let, ale nezdá se, že by s tím chtělo ministerstvo zemědělství něco dělat. Kromě toho, že závadné polské potraviny před časem prezentovalo na svých facebookových stránkách.

Přehled zachyceného problematického masa, dovezeného do ČR z Polska (zdroj Ministerstvo zemědělství ČR):

2013Koňské maso
Veterináři objevili výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.

2013Kuřecí maso
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájila mimořádnou kontrolní akci v prodejní síti se zaměřením na obsah reziduí antibiotik v drůbeži, zejména v kuřecím mase původem z Polska. SZPI tak reagovala na zjištění dozorových orgánů na Slovensku a na zprávy z polských médií, která přinesla informaci, že řada drůbežích farem v Polsku používá farmaka nelegální v Evropské unii, nebo legální farmaka používá způsobem, který nezaručí, že koncentrace reziduí antibiotik ve výsledném produktu vyhoví zákonným limitům.

2013Kuřecí maso
Potravinoví inspektoři zjistili dvou až trojnásobné překročení limitu pro výskyt rezidua antibiotika doxycyklin.

2013Kuřecí prsní řízky
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila vyšší podíl vody, než povoluje příslušná legislativa.

2014Párky
Laboratorní analýza prokázala u potraviny přítomnost alergenu sója v množství 5 061 miligramů na kilogram. Vzhledem ke skutečnosti, že přítomnost sóji nebyla na obalu vyznačena, jedná se o potravinu, která může ohrozit zdraví osob s alergií na uvedenou složku. Zjištěné množství sóji dále významně překračuje koncentraci, kterou by bylo možné považovat za neúmyslnou technologickou chybu při výrobě.

2016Vepřové maso
Laboratorním rozborem Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.

2016Kančí maso
Veterinární prohlídka ve zvěřinovém závodě odhalila nebezpečného parazita svalovce v těle divočáka dovezeného z Polska.

2016Vepřové mleté maso
Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.

2016Kuřecí maso
Veterináři v odebraném vzorku zjistili nevyhovující poměr vody a bílkovin. Jednalo se o zásilku o celkové hmotnosti 300 kg.

2017Hovězí a drůbeží maso
2 tuny hovězího a 3 tuny drůbežího masa nebyly oznámeny veterinární správě nejméně 24 hodin před příchodem do provozovny.

2017Kuřecí maso
Na českém trhu se objevila zásilka 3,6 tun chlazeného kuřecího masa obsahující bakterie Salmonella.

2017Kuřecí kebab
Nepovolené použití glutamátu sodného v zásilce o hmotnosti 4 965 kg.

2017Kuřecí řízky 
Veterináři zjistili přítomnost nebezpečných baktérií rodu Salmonella v zásilce 300 kg.

2017Vepřový gyros
Polotvar v množství 90 kg obsahoval nepovolené přídatné látky polyfosfáty.

2017Gyros a špíz
Výrobky obsahovaly látky, jejichž použití pro tento druh produktů evropská legislativa nepovoluje. Navíc jejich přítomnost nebyla na etiketách uvedena. Jednalo se o fosforečnany zvyšující vaznost masa pro přidanou vodu a dále zvýrazňovač chuti – kyselinu glutamovou.

2019 – Hovězí maso

Do ČR se dostalo 300 kg hovězího masa z problematických polských jatek, kde poráželi nemocné krávy.

2019 – Hovězí maso

700 kg které bylo skladováno ve Středočeském kraji u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely.

2019 – Drubeží a vepřové maso

320 kg problematického masa, obsahující salmonelu.

2019 – Hovězí maso

Další várka masa patrně nakaženého salmonelou obsahovala 1164 kg hovězího masa.

2019 – Kuřecí maso

Státní veterinární zpráva zabavila 1200 kg problematických mražených kuřecích stehen.

2019 – Kuřecí maso

Další čtyři a půl tuny zmraženého masa s podezřením na obsah salmonely se našel na Olomoucku.

2019 – Drůbeží maso

Čtyři tuny závadného mraženého drůbežího bylo objeveno v lounském skladu společnosti Gastroplus.

Vilém Besser
Vilém Besser
Redaktor a komentátor deníku FORUM 24
Další články autora