Nejen zavedení elektronické evidence tržeb, ale i další represe, které stát chystá na malé a drobné živnostníky v gastronomii, jsou podle manažera slavné české restaurace a pivnice Františka Novotného nepovedenou snahou regulace mechanismů, které si trh ohlídá sám. Jediné, k čemu dojde, je prý prudký vzestup byrokracie, která podnikatelům v ničem neprospěje.
Horší než zákazy jsou snahy o regulaci trhu
Úplný zákaz konzumace tabákových výrobků, který nachystala vláda, podle manažera vyhledávané pražské restaurace U Pinkasů, není sám o sobě až takovým problémem. „Nevidím potíže v tom, že by zákaz kouření ovlivnil tržby nebo dokonce chod restaurace,“ myslí si Novotný. „Horší je neustálá snaha regulovat něco, co by měl regulovat trh sám, zejména v gastronomii,“ vysvětlil Svobodnému fóru. Dalšími takovými návrhy jsou podle zkušeného manažera registrační pokladny nebo plánované zavedení jednoho nealko nápoje s nejnižší cenou na nápojovém lístku.
Kuřáků v restauracích ubývá
Někteří hospodští si prý zavedení zákazu kouření přivolali sami. „Za něco si mohou provozovatelé restaurací, úmyslně se vyhýbám slovu „restauratéři“, protože tomu tak v mnoha případech není, tím, že přepaží paravánem 1 místnost a vykazují poté tyto poloviny za kuřáckou a nekuřáckou,“ dává příklad Novotný. Uznává také, že poptávka po nekuřáckých místech poslední dobou značně stoupla, a proto se třeba i v jeho restauraci majitel rozhodl kuřácké místnosti oddělit stavebně a navíc i chodbou.
Zákon nemůže upravovat trh
„Prostě poptávka po kuřáckých místech ubyla, tedy, jak jsem již zmiňoval, trh si sám určil, co vyžaduje, a ten, kdo mu chce naslouchat, dokáže reagovat, toto žádný zákon nikdy neupraví,“ tvrdí manažer pražské restaurace. „Pouze přibude byrokracie s uvedením zákona do praxe a následně při jeho kontrole,“ dodává.