Chutě “smrtelníka” se moc neliší od těch, které má britská královna Alžběta II. Její veličenstvo si třeba rádo pochutná na klasické domácí stravě, nepohrdne však ani dobrým steakem. Jeho příprava je ovšem podle deníku The Mirror dost netradiční.
Tajemství přípravy královnina steaku prozradil Grant Harrold. Ten pracoval více než sedm let jako komorník prince Charlese v rodinné rezidenci prince z Walesu a vévodkyně z Cornwallu – Highgrove House.
Alžběta si na rozdíl od většiny šlechticů nechává připravovat masovou pochoutku způsobem well done. Maso je sice propečené, ztrácí však veškerou šťavnatost a stává se tuhým. „Královna má ráda dobře propečené hovězí,” říká Harrold. „Zjistil jsem, že ve světě aristokracie je zvykem volit medium (střed steaku by měl stále zůstat narůžovělý) nebo rare (uvnitř je stále zbarvený do červena), ale královna je má ráda velmi propečené,” dodává.
Harrold říká, že tento zvyk dokáže pochopit jen málo lidí, kteří se pohybují v okolí královské rodiny. Všichni její členové jsou podle bývalého komorníka především zastánci velmi zdravé stravy a mají slabost pro tradiční “domácí” pokrmy. Například princové William a Harry milují britskou klasiku Cottage koláč.
Na propečenost steaků pro Alžbětu II. upozornil již před lety na YouTube Darren McGrady. Bývalý královský šéfkuchař často chystal takzvané galské steaky. „Bylo velmi, velmi důležité, abychom připravili její steak dobře propečený,” vzpomínal McGrady. Královna si steak ráda nechala připravovat s hustou smetanovou houbovou omáčkou.
„Královna si v kuchyni nikdy nepotrpěla na překvapení,“ řekl McGrady, podle něhož některá jídla na jejím stálém jídelním lístku pocházejí ještě z dob královny Viktorie. Včetně klasického čokoládového dortu.