Pravděpodobným zdrojem propuknutí bakterie Escherichia coli v restauracích fastfoodového řetězce McDonald’s byla zřejmě čerstvě nakrájená cibule. Po konzumaci hamburgerů zemřel jeden člověk. Další lidé ve více než dvanácti amerických státech se pak potýkali se zdravotními problémy.
Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Úřadu pro potraviny léčiva mohla za výskyt bakterie Escherichia coli v takzvaném čtvrtlibráku, který v Česku známe jako McRoyal, čerstvě nakrájená cibule. Kromě jednoho úmrtí si konzumace tohoto hamburgeru vyžádala ve více než dvanácti amerických státech 27 hospitalizací. Dalších 90 lidí pak čelilo zdravotním potížím.
„Cibule byla odstraněna z provozoven a nyní je riziko pro veřejnost již velmi nízké,“ sděluje CDC.
Dodavatel zmíněné cibule Taylor Farms kvůli potencionální nákaze stáhl z nabídky čtyři cibulové produkty. Prodejny McDonald’s v postižených oblastech pak dočasně přestaly tuto nakrájenou cibuli používat. Stejně se zachovaly také další fastfoodové restaurace, které cibuli od tohoto dodavatele používaly, jako například Burger King, Taco Bell, Pizza Hut a KFC.
Součástí vyšetřování, které začalo 22. října, bylo samozřejmě také používané hovězí maso. V něm se však bakterie Escherichia coli podle informací CNN nevyskytovala, což potvrdilo také americké ministerstvo zemědělství.