
Ilustrační foto FOTO: Dominique Cappronnier / Wikimedia Commons / CC BY 3.0
FOTO: Dominique Cappronnier / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Více než dva tisíce porcí salátu otráveného smrtelně nebezpečným botulotoxinem se dostaly do oběhu poté, co fatálně selhaly kontrolní mechanismy a dodržování hygienických předpisů v ruských potravinářských provozech. Zatímco desítky obyvatel bojují v nemocnicích o život, tamní úřady zjišťují, kde se stala chyba. V podezření je místní kuchař.
Více než dva tisíce porcí otrávených smrtelně nebezpečným jedem vyrobili a prodali ruští výrobci nic netušícím zákazníkům. Informoval o tom nezávislý ruský web The Moscow Times s odvoláním na informace agentury RIA Novosti a další zdroje.
Rusové zjistili, že minimálně dvě potravinářské firmy dodaly do oběhu nejméně 2336 porcí salátu otráveného jedem botulotoxin. „Podle vyšetřování obžalovaní jednali jako součást skupiny osob na základě předchozího spiknutí, porušili bezpečnostní požadavky, vyrobili nejméně 2336 porcí misky Lobio, které zabalili do jednotlivých vakuových obalů a prodali prostřednictvím internetového obchodu Samokat pro neomezený počet lidí,“ uvedla zmíněná agentura s odvoláním na ruské úřady.
Soud následně uvalil vazbu na výrobce fazolí použitých v jedné z variant smrtícího salátu a preventivně poslal do domácího vězení také šéfa oddělení kvality společnosti, která potravinu připravila, a několik dalších manažerů z obou firem, které otrávené potraviny prodaly spotřebitelům.
V Moskvě, Nižném Novgorodu, Kazani i v dalších oblastech mezitím končí stovky spotřebitelů v nemocnicích s příznaky akutní otravy neboli botulismu. Ta má mít smrtnost 15-30 procent a postihuje mimo jiné i dýchací svaly, takže řada z nich skončila na jednotkách intenzivní péče, ba dokonce i na plicních ventilátorech poté, co jim selhalo dýchání.
„Jen v Moskvě je již 227 obětí, z nichž několik desítek je na jednotce intenzivní péče s nebezpečnou formou botulismu. Je možné, že příčinou tohoto pobuřujícího incidentu bylo porušení technologie přípravy a skladování jídla v letních vedrech,“ domnívají se Rusové.