Provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení podle svého sdružení nemají dostatek obalů pro výdej jídla. Vláda na pondělním jednání rozhodla, že od úterý pracovníci nemohou v závodních jídelnách pokrmy jíst. Mohou si zde občerstvení jen zakoupit.
Firmy proto vymezují prostory vhodné pro konzumaci jídla. Podle sdružení bude navíc třeba zohlednit vzniklé škody, jako jsou vyšší výdaje v souvislosti s obalovými materiály nebo mzdové náklady. Vláda nové nařízení nepodložila relevantními daty a rozhodnutí nekonzultovala s oborovým svazem ani podnikateli z odvětví. Sdružení pro zaměstnanecké stravování to uvedlo v tiskové zprávě.
Kabinet podle sdružení nedal provozovatelů zaměstnaneckých stravovacích provozů žádný čas na přípravu, nesdělil ani délku zákazu. Zařízení přitom už loni přijala mnoho hygienických a bezpečnostních opatření. Výdejovou část oddělily plexisklem, ochranné překážky instalovaly také na stolech, aby oddělovaly strávníky. V jídelnách omezily počet míst k sezení, dodržovaly se povinné rozestupy i dezinfekce rukou při vstupu a odchodu. Vláda by podle sdružení měla čísly doložit, jak se v těchto prostorách nákaza šíří.
Pokud by vládní představitelé zamýšlený krok konzultovali se zástupci oboru, mohlo se podle sdružení podařit nalézt nejvhodnější podmínky pro podniky i pracovníky využívající firemního stravování.
Kabinet k novému opatření přistoupil kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru.
Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum byl proveden v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy označilo za důležitou 63 procent respondentů.