Mnoho lidí dokáže při nákupech potravin utratit minimum peněz. Současně však musí velmi pečlivě vybírat, co s omezeným výběrem surovin uvařit. Deník Daily Mirror ovšem upozornil na ženu, která dokáže uspořit desetitisíce, a přitom vyrábět delikatesy ze světových kuchyní.
Helen Rosbothamová začala pečlivě vybírat zboží v obchodech s potravinami před třiadvaceti lety. Tehdy měla dvě malé děti Freye a Rose (nyní jim je 22 a 19 let), o něž se jako samoživitelka musela starat s vypětím všech sil. Přitom ale nikdy nepomyslela na to, že by své ratolesti měla s jídlem jakkoli odbývat.
„Když mi bylo něco přes dvacet, neměla jsem nic. Bylo to opravdu docela tragické,“ říká Helen. „Vzpomínám si, že jsem jednou měla dost peněz pouze na mléko, jeden brambor a trochu mražené zeleniny. To dostala má dcera. Sama jsem si nedala nic,“ dodává. Nyní ovšem s rodinou bydlí ve vlastním domě, na nějž dokázala ušetřit.
Celé kouzlo Helenina umu uspořit, a přitom skvěle uvařit, je prý jednoduché. Britka si zásadně vybírá zboží, které je ve slevě. Ovšem ne v té klasické, letákové. Dvojnásobná matka se zaměřuje na potraviny označené žlutými samolepkami, které dobře známe i z našich supermarketů. Jedná se o potraviny, kterým má brzy projít expirační doba.
S takovým zbožím dokáže Helen vytvořit luxusní večeři za jednu libru (30 korun) na osobu. Podle odhadů spořivé ženy tak dokáže ročně najít navíc přes dva tisíce liber (60 tisíc korun).
Kromě nakupování zlevněných potravin, které Rosbothamová hledá pravidelně po čtvrté hodině odpolední, kdy britské supermarkety začínají zlevňovat, má ještě jednoho koníčka. Účastní se všech soutěží, které obchody nabízejí. Kromě spousty jídla už Helen dokázala vyhrát i dva televizory, nábytek nebo letenky do New Yorku.
Nákupy ve slevě ovšem pro rodinu neznamenají horší kvalitu uvařeného jídla, ba naopak. „Koronavirus rozhodně změnil to, co je k dispozici ve slevě. Tato výzva ze mě udělala kreativnějšího kuchaře. Vezmu všechno, co najdu, a připravím z toho jídlo,“ vysvětluje Britka. „Pravděpodobně jsme dvakrát v měsíci neměli stejné jídlo, navíc to byly pochoutky, které najdete v dobrých restauracích,“ dodává.