Rakovinu prostaty v časném stadiu může podle nového výzkumu výrazně zpomalit konzumace ryb, olivového oleje a vlašských ořechů. Současně je však potřeba omezit tučná a smažená jídla. Změny ve stravovacích návycích tedy mohou pacientům s touto diagnózou oddálit dobu, kdy bude potřeba agresivnější léčba.
Výzkum prý ukázal, že strava s nízkým obsahem omega-6, ale zároveň s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin v kombinaci s rybím tukem výrazně snižuje rychlost růstu rakovinných buněk u pacientů, kteří se potýkají s rakovinou prostaty v časném stadiu.
Toto zjištění může nemocným oddálit potřebu léčby. Vědci provedli podle deníku Daily Mail výzkum, kterého se zúčastnilo 100 mužů v časném či středním stadiu rakoviny prostaty. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin. První měla dál pokračovat ve svém standardním stravování. Druhá skupina měla jeden rok držet dietu se zařazením výše uvedených potravin do svého jídelníčku.
Vědci později sledovali změny v biomarkeru zvaném Ki-67 index, který ukazuje, jak rychle se množí rakovinné buňky. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří dali přednost doporučené stravě, zaznamenali pokles indexu Ki-67 o 15 procent, zatímco u druhé skupiny byl pozorován nárůst o 24 procent.
„Toto je důležitý krok k pochopení toho, jak může strava potenciálně ovlivnit výsledky rakoviny prostaty. Mnoho mužů se zajímá o změnu životního stylu, včetně stravy, aby zabránili postupu nemoci. Naše zjištění naznačují, že něco tak jednoduchého, jako je úprava jídelníčku, může potenciálně zpomalit růst rakoviny a prodloužit dobu, než bude potřeba agresivnějších zásahů,“ sdělil hlavní autor studie profesor William Aronson.